Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι μια οικονομικά βιώσιμη λύση για την Αυστραλία για να απελευθερώσει το ενεργειακό μείγμα της από άνθρακα, υποστηρίζει ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) και υπογραμμίζει ότι οι ΑΠΕ είναι φθηνότερες. Η ατομική ενέργεια χρειάζεται πολύ χρόνο για να κατασκευαστεί, εξήγησε η εθνική επιστημονική υπηρεσία της χώρας.
Η χώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια, καθιστώντας δυσκίνητη οποιαδήποτε πιθανή ανάπτυξη και περιορίζοντας «τις δυνατότητές της να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στη μείωση των εκπομπών», ανέφερε. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση πιέζει για τα πυρηνικά στην Αυστραλία ως έναν τρόπο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων και χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, συνοδευόμενη από μια παγκόσμια αναγέννηση της τεχνολογίας.
Ο συνασπισμός Φιλελεύθερων-Εθνικών ψηφίζει αδιάκριτα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε ενόψει εκλογών που πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Μάιο.
Το CSIRO είπε ότι υπολόγισε τα πλεονεκτήματα κόστους των πυρηνικών σε μια περίοδο 60 ετών, μεγαλύτερη από την αρχική χρονική περίοδο των 30 ετών που χρησιμοποίησε σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον Μάιο. Παρά το νέο χρονοδιάγραμμα, «δεν υπάρχουν μοναδικά πλεονεκτήματα κόστους που να προκύπτουν από τη μεγάλη διάρκεια ζωής της πυρηνικής τεχνολογίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι φθηνότερες.
Η μελέτη αναγνώρισε επίσης ότι οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες μπορεί να κατασκευαστούν πιο γρήγορα, αλλά επίσης επεσήμανε ότι η τεχνολογία δεν είναι άμεσα διαθέσιμη στο εμπόριο.
Όλα δείχνουν στη Γερμανία ότι το κόμμα της πρώην καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), σχεδιάζει τώρα να επαναφέρει το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας στο προεκλογικό του πρόγραμμα, ως απαραίτητο για το ενεργειακό μείγμα.
Οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας είχαν διαφωνήσει παλιότερα με το κλείσιμο πυρηνικών σταθμών. Θέματα όπως η φύλαξη πυρηνικών αποβλήτων συνεχίζουν να ανησυχούν τη γερμανική κοινή γνώμη. «Το μόνο σίγουρο είναι το ρίσκο», λένε οι Πράσινοι διαδηλωτές κατά της ατομικής ενέργειας.
Ήταν μια από τις «αποφάσεις σταθμούς» κατά τη διάρκεια της 16χρονης θητείας της Άνγκελας Μέρκελ. Το Μάρτιο του 2011 το τρομακτικό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, οδηγούσε την καγκελάριο στην απόφαση για κατάργηση της ατομικής ενέργειας στην Γερμανία.
Μια απόφαση, που στο μεταξύ έχει υλοποιηθεί, αν και έχει κατά καιρούς βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής, ειδικά στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης, όταν σταμάτησε η ροή του φθηνού φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Στο σχετικό κείμενο που κυκλοφόρησε σε πρόσφατη ημερίδα του κόμματος με τίτλο «Νέα ενεργειακή ατζέντα για τη Γερμανία» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε μια τεχνική αποτίμηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα για το εάν, δεδομένου του αντίστοιχου σταδίου αποσυναρμολόγησης, είναι ακόμα δυνατή η επανέναρξη της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών που έκλεισαν πρόσφατα με εύλογη τεχνική και οικονομική προσπάθεια».
Προς το παρόν δεν γίνεται δηλαδή λόγος για κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής, αλλά για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας κάποιων που έχουν κλείσει. Οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν επικρίνει το 2023 την απόφαση της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς να «κατεβάσει το διακόπτη» στα τρία τελευταία εργοστάσια στη χώρα, σε μια περίοδο που η κοινωνία και η βιομηχανία βίωναν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, και παρά το γεγονός ότι ο καγκελάριος είχε προηγουμένως εγκρίνει μια παράταση λίγων μηνών σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Τα εργοστάσια αυτά βρίσκονται σε φάση αποσυναρμολόγησης και οι γνώμες διίστανται για το ενδεχόμενο κόστος επαναλειτουργίας τους.
Η προσέγγιση αυτή είναι πάντως πολύ πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στους Χριστιανοδημοκράτες σε μια ενδεχόμενη αναζήτηση μετεκλογικών εταίρων. Για παράδειγμα οι Πράσινοι, που φαντάζουν ως ένα δυνητικός σύμμαχος, ειδικά αν στην επόμενη Βουλή δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι, θα είχαν τεράστιο πρόβλημα με την εκλογική «πελατεία» τους, αν συναινούσαν σε μια νέα «αναστροφή από την αναστροφή» της Μέρκελ.
Το θέμα φαίνεται ότι θα μπει στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου, αφού η χώρα έχει ανάγκη από φτηνή ενέργεια και οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ να εντάξουν την πυρηνική ενέργεια στον κατάλογο των «καθαρών», μετά από απαίτηση χωρών όπως η Γαλλία, δείχνουν ποιο είναι και το κλίμα στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει και η στάση του υποψήφιου καγκελάριου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς , ο οποίος παλιότερα δήλωνε ότι το θέμα έχει κλείσει, αλλά εσχάτως έχει σαφώς αλλάξει ρητορική.
Γιατί η Ελλάδα κινείται προσεκτικά προς την πυρηνική ενέργεια
«Χωρίς να βιάζεται» εξετάζει η Ελλάδα το ενδεχόμενο χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, όπως είπε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος, στον απόηχο της μεγάλης κρίσης και των προσπαθειών για επίτευξη των κλιματικών στόχων. «Το διακύβευμα είναι να χαρτογραφήσουμε τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει στο ενεργειακό μείγμα της χώρας», αλλά και να ωριμάσουν οι σχετικές τεχνολογίες, όπως οι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες (SMRs), ανέφερε ο κ. Τσάφος. Η συζήτηση και οι ζυμώσεις αναμένεται να ενταθούν μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, με το βλέμμα στραμμένο στις γειτονικές χώρες.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία γειτονιά η οποία κατακλύζεται από σχέδια αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας. Μία ενδεχόμενη «πυρηνική συνεργασία» Ελλάδας – Βουλγαρίας μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση του συστήματος και παραμένει στο προσκήνιο, όπως εξήγησε ο Νίκος Τσάφος μιλώντας στην ημερίδα της athlos energy «Nuclear Power Prospects for Greece: a strategic Workshop».
Όταν η τεχνολογία ωριμάσει και υπάρξει το έδαφος ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και οι προϋπολογισμοί, η Ελλάδα θα βγει από τη «στάση αναμονής» την οποία τηρεί και θα εξετάσει πιο ζεστά το θέμα των πυρηνικών, ανέφερε ο ίδιος. «Βλέπω έναν κλάδο που δυσκολεύεται να παραδώσει έργα εντός χρονοδιαγράμματος και εντός του προϋπολογισμού. Αν αυτές οι δύο παράμετροι αλλάξουν δραματικά, τότε θα αλλάξει και η άποψή μου για την πυρηνική ενέργεια», συμπλήρωσε.
Διαβάστε ακόμη