Η Κίνα απαγόρευσε τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ειδών που σχετίζονται με τα ορυκτά γάλλιο, γερμάνιο και αντιμόνιο, τα οποία έχουν πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, μία ημέρα μετά την τελευταία καταστολή της Ουάσινγκτον στον κινεζικό τομέα μικροτσίπ. Σύμφωνα με το Reuters, μια οδηγία του υπουργείου Εμπορίου σχετικά με είδη διπλής χρήσης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για στρατιωτικούς όσο και για πολιτικούς σκοπούς, επικαλέστηκε ανησυχίες εθνικής ασφάλειας. Η εντολή, που τίθεται άμεσα σε ισχύ, απαιτεί επίσης αυστηρότερη αναθεώρηση της τελικής χρήσης για προϊόντα γραφίτη που αποστέλλονται στις ΗΠΑ.
«Καταρχήν, δεν επιτρέπεται η εξαγωγή γαλλίου, γερμανίου, αντιμονίου και υπερσκληρών υλικών στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου. Οι περιορισμοί αυτοί ενισχύουν την εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών στις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών που το Πεκίνο άρχισε να εφαρμόζει πέρυσι, αλλά ισχύουν μόνο για την αγορά των ΗΠΑ, αποτελώντας την τελευταία κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας από τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με δεδομένα των κινεζικών τελωνείων, δεν υπήρξαν αποστολές επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου γερμανίου ή γαλλίου προς τις ΗΠΑ φέτος μέχρι τον Οκτώβριο, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η τέταρτη και πέμπτη μεγαλύτερη αγορά για αυτά τα ορυκτά αντίστοιχα, έναν χρόνο νωρίτερα. Το γάλλιο και το γερμάνιο χρησιμοποιούνται σε ημιαγωγούς, ενώ το γερμάνιο χρησιμοποιείται επίσης σε τεχνολογία υπέρυθρων, οπτικές ίνες και ηλιακά κύτταρα. Παρομοίως, οι συνολικές αποστολές προϊόντων αντιμονίου της Κίνας για τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 97% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, μετά την έναρξη ισχύος των περιορισμών.
Η Κίνα κυριαρχεί στις αγορές αντιμονίου, γαλλίου και γερμανίου
Η Κίνα πέρυσι αντιπροσώπευε το 48% της παγκόσμιας εξόρυξης αντιμονίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά, υπέρυθρους πυραύλους, πυρηνικά όπλα, γυαλιά νυχτερινής όρασης, καθώς και σε μπαταρίες και φωτοβολταϊκό εξοπλισμό. Φέτος, η Κίνα αντιπροσώπευσε το 59,2% της παγκόσμιας παραγωγής επεξεργασμένου γερμανίου και το 98,8% της επεξεργασμένης παραγωγής γαλλίου, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Project Blue.
«Η κίνηση αυτή αποτελεί σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, όπου η πρόσβαση σε πρώτες ύλες είναι ήδη περιορισμένη στη Δύση», δήλωσε ο συνιδρυτής της Project Blue, Τζακ Μπέντερ. Οι τιμές του τριοξειδίου του αντιμονίου στο Ρότερνταμ αυξήθηκαν κατά 228% από την αρχή του έτους, φτάνοντας τα 39.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις 28 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την πάροχο πληροφοριών Argus.
«Όλοι θα σκάβουν στις αυλές τους για να βρουν αντιμόνιο. Πολλές χώρες θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν κοιτάσματα αντιμονίου», δήλωσε ανώνυμα ένας έμπορος μετάλλων στην Ευρώπη. Η ανακοίνωση της Κίνας ακολούθησε την τρίτη κατά σειρά καταστολή της Ουάσινγκτον στον κινεζικό κλάδο ημιαγωγών σε τρία χρόνια τη Δευτέρα, με περιορισμούς εξαγωγών σε 140 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευάστριας εξοπλισμού τσιπ Naura Technology Group (002371.SZ).
Ο Τραμπ, κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, είχε χαρακτηρίσει την εμπορική του πολιτική με την Κίνα από έναν έντονο εμπορικό πόλεμο, έχοντας δηλώσει ότι θα επιβάλει δασμούς 10% στα κινεζικά αγαθά και απειλώντας με δασμούς 60% κατά την προεκλογική του εκστρατεία. «Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η Κίνα απαντά στους αυξανόμενους περιορισμούς από τις αμερικανικές αρχές, τρέχοντες και επερχόμενους, με τους δικούς της περιορισμούς στην προσφορά αυτών των στρατηγικών ορυκτών», δήλωσε ο Πίτερ Άρκελ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Μεταλλείων της Κίνας.
«Είναι ένας εμπορικός πόλεμος χωρίς νικητές», πρόσθεσε. Σε ξεχωριστό πλαίσιο, αρκετές κινεζικές βιομηχανικές ομάδες κάλεσαν την Τρίτη τα μέλη τους να προτιμούν ημιαγωγούς εγχώριας κατασκευής, με μια εξ αυτών να δηλώνει ότι τα αμερικανικά τσιπ δεν είναι πλέον ασφαλή και αξιόπιστα.
Διαβάστε ακόμη