Ταχύτερα από την απεξάρτηση από τον άνθρακα τρέχει η αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δηλώνει σε ταυτόχρονη συνέντευξή του σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες (Handelsblatt, El Mundo, Les Echos, Corriere della Sera) ο επικεφαλής ενός εκ των ισχυρότερων λόμπι της βιομηχανίας στην Ευρώπτη, του European Round Table for Industry  (ERT), ο Ζαν – Φρανσουά φαν Μποξμέρ (Jean-François van Boxmeer). Μεταξύ των μελών του ERT (του οποίου χρημάτισε πρόσφατα και αντιπρόεδρος) συγκαταλέγεται ο πρόεδρος της ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος/

«Η Ευρώπη χάνει ραγδαία την ανταγωνιστικότητά της – κάθε χρόνο όταν συγκρινόμαστε με την Κίνα και τις ΗΠΑ», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕRT.

«Το 2000, το μερίδιό μας στην παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή ήταν 22,5%, σε σύγκριση με το 21% των ΗΠΑ. Δύο δεκαετίες αργότερα, το μερίδιο της Ευρώπης έχει πέσει στο 14,5%, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στο 16%. Το μερίδιο της Κίνας έχει αυξηθεί από το δέκα στο 28%», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο φαν Μποξμέρ τόνισε πως η ενδεχόμενη συνέχιση της μετανάστευσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας «δεν είναι απλώς ένας κίνδυνος, αλλά ακόμα χειρότερα, είναι ήδη πραγματικότητα. Βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, όπως ο χάλυβας ή το αλουμίνιο, δεν είναι πλέον καθόλου ανταγωνιστικές λόγω του πρόσφατου σοκ στις τιμές της ενέργειας. Στην Ευρώπη, η αποβιομηχάνιση προχωράει ταχύτερα από την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Τα τελευταία 20 χρόνια, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία ήταν κατά 65% ακριβότερο από ό,τι στις ΗΠΑ».

Ο ίδιος επισημαίνει πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ενεργειακή πολιτική, αλλά και το αυστηρό πλαίσιο ρύθμισης.

«Ως εκ τούτου, οι πολυεθνικές εταιρείες αποφασίζουν να παράγουν εκτός Ευρώπης. Τελικά, πρόκειται επίσης για τις επιδοτήσεις και τη σταθερότητα των κανονισμών. Αυτό απαιτεί μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση από τη νέα Επιτροπή της ΕΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας στην ΕΡΤ πιστεύει ότι οι επενδύσεις θα επιστρέψουν στην Ευρώπη μέσα σε τρία χρόνια, αν εφαρμοστούν οι συστάσεις της έκθεσης Ντράγκι», σημείωσε ο επικεφαλής της ERT.

Όσον αφορά το καυτό ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, ο πρόεδρος της European Round Table, αναφέρει πως «δεν πρέπει να αποφεύγουμε την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να σκεφτούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Μακροπρόθεσμα, πρέπει να εξετάσουμε το υδρογόνο και την πυρηνική ενέργεια. Χρειαζόμαστε όλο αυτό το φάσμα στο ενεργειακό μας μείγμα. Η απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσιά της δεν ήταν ρεαλιστική».

Σχετικά, με την κρίση στη γερμανική βιομηχανία, ο Ζαν – Φρανσουά φαν Μποξμέρ, σημείωσε πως «οι προκλήσεις για τη Γερμανία δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ενεργειακό κόστος, αλλά και με το διεθνές εμπόριο. Με τις αναδυόμενες εντάσεις μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας».

Όσον αφορά με τους επαπειλούμενους δασμούς του Τραμπ, ο επικεφαλής της ERT, ανέφερε πως «η σχέση (σ.σ. ΗΠΑ – ΕΕ) θα είναι τεταμένη. Έτσι, υπάρχει η ευκαιρία να καθίσουμε στο τραπέζι και να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε. Ως Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε προνοητικοί εδώ και να αφήσουμε στην άκρη την υπερηφάνειά μας».

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί απορρύθμιση και χαμηλότερους φόρους. Είναι αυτό κάτι που οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων στην Ευρώπη θα καλωσόριζαν;

Σε σχέση με το ζήτημα της στάσης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων απέναντι στην εξαγγελία Τραμπ περί μείωσης των φόρων στις ΗΠΑ, ο φαν Μποξμερ δηλώνει πως «οτιδήποτε βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ είναι καλό – για τους Αμερικανούς και για εμάς. Αλλά πρέπει να δούμε τι πραγματικά θα συμβεί υπό τον Τραμπ. Η απορρύθμιση μπορεί να σημαίνει πολλά. Αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη είναι η απλοποίηση της γραφειοκρατίας. Αν ο Τραμπ αντιλαμβάνεται την απορρύθμιση ως απομάκρυνση από τους κλιματικούς στόχους, τότε αυτό είναι κάτι άλλο. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά του. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει δεσμευτεί σε αυτή την αλλαγή».

Αναφορικά με τους κανόνες του δίκαιου ανταγωνισμού της ΕΕ, ο επικεφαλής της ERT, δηλώνει πως «ελπίζει σε αλλαγές και «αυτό ισχύει κυρίως για τους τομείς που είναι πολύ εντάσεως κεφαλαίου ή απαιτούν υψηλές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Χρειάζονται κλίμακα. Με 430 εκατομμύρια κατοίκους, η Ευρώπη έχει δυνατότητες κλιμάκωσης, αλλά οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν τις 27 διαφορετικές χώρες ως πλαίσιο όταν αναλύουν τη συγκέντρωση της αγοράς. Πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας εδώ».

«Η ατζέντα της νέας της Επιτροπής είναι η εφαρμογή των συστάσεων Ντράγκι. Αυτά είναι καλά νέα. Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη αν δεν γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και δεν εμβαθύνουμε την κοινή αγορά. Αυτό δεν αφορά μόνο τη διαχείριση της κρίσης, αλλά τα διαρθρωτικά θεμέλια της ευημερίας μας», σημείωσε ο φαν Μποξμέρ.

Ο επικεφαλής της ERT, τονίζει πως «η πολιτική κατάσταση στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ είναι πολύ διαφορετική αυτή τη στιγμή. Η μελλοντική κυβέρνηση στη Γερμανία είναι άγνωστη, η κατάσταση στη Γαλλία είναι περίπλοκη. Η Ισπανία συγκλονίζεται από τις συνέπειες των τραγικών πλημμυρών στη Βαλένθια. Η Ιταλία είναι προς το παρόν πιο σταθερή. Ελπίζουμε ότι όλοι θα το δουν ως καθήκον γενιάς να καταστήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία πιο ανθεκτική».

Τέλος επισημαίνει πως «είναι πολύ τυχερό που έχουμε μια έμπειρη πρόεδρο της Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπάρχει ένας ηγέτης στην αίθουσα».

Διαβάστε ακόμη