«Ταμείο για τη Γερμανία» με πόρους 100 δισ. ευρώ και τους τέσσερις βασικούς άξονες της προεκλογικής του καμπάνιας (ένας εκ των οποίων είναι και η «φθηνή ενέργεια») παρουσίασε το περασμένο Σάββατο (30/11/24), ο απερχόμενος Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς (SPD), μιλώντας στο Βερολίνο, σε συνδιάσκεψη 500 υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στις επερχόμενες, πρόωρες εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου 2024.

Η συνδιάσκεψη αυτή για την «εκλογική νίκη», όπως βαφτίστηκε από το SPD, έγινε σε ένα κλίμαμάλλον θετικό για το κόμμα του Σολτς, καθώς πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι το FDP σχεδίαζε πολύ πριν την απόλυση του ηγέτη του και Υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, στις 6 Νοεμβρίου 2024, την έξοδο του από τον τρικομματικό συνασπισμό.

Εξάλλου, χθες (1/12/24), δηλαδή μία μόλις μέρα μετά τη σοσιαλδημοκρατική «συνδιάσκεψη για την εκλογική νίκη», δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων INSA για λογαριασμό της Bild, έδειχνε πως στο υποθετικό σενάριο, όπου κατέβαιναν στις 23 Φεβρουαρίου 2025 μόνο δύο υποψήφιοι καγκελάριοι, ο ηγέτης του CDU, Φρίντριχ Μερτς (Friedrich Merz) και Όλαφ Σολτς, ο μεν πρώτος θα κέρδιζε 35% και ο Σολτς 33%, με τον τελευταίο να έχει αυξήσει σημαντικά τη δημοφιλία του, παρά το γεγονός ότι ηγούταν μίας διαλυμένης (πλέον) κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, στις δημοσκοπήσεις για την προτίμηση κόμματος, το CDU προηγείται με 32%, ενώ το SPD λαμβάνει μόλις 15% και οι Πράσινοι, 13%. Δεδομένου ότι οι Φιλελεύθεροι είναι μάλλον δύσκολο να εισέλθουν στην επόμενη Βουλή και έχουν δυσφημιστεί από τις τελευταίες αποκαλύψεις -ακόμα και στην εγγύτερη τους πολιτικά δύναμη, δηλαδή το CDU, και κόμματα όπως το ακροδεξιό AfD αποκλείονται από οποιαδήποτε συμμαχία, μακράν το επικρατέστερο σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας είναι εκείνο μεταξύ CDU – SPD και αν δεν αρκούν οι βουλευτές για την κατάκτηση του 50% + 1 της Bundestag (πράγμα μάλλον δύσκολο), θα χρειαστεί η συμμετοχή και των Πρασίνων.

Από αυτήν την άποψη, δηλαδή, καθώς θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν «δεδομένη» η συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση (με το CDU, όμως, να έχει φυσικά το πάνω χέρι) έχει σημασία η παρακολούθηση των θέσεων του SPD.

Καταρχάς το SPD, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σολτς το περασμένο Σαββάτο, είναι η «τελευταία δύναμη του δημοκρατικού κέντρου», διεκδικώντας έτσι εμμέσως και την πολιτική κληρονομιά της Μέρκελ, η οποία ξαναμπήκε στην πολιτική επικαιρότητα της χώρας, μετά την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της, την περασμένη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως ο Σολτς διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση (CDU – SPD) υπό τη Μέρκελ, την περίοδο 2018 – 2021.

Η «Ένωση Μερτς» δεν έχει πλέον καμία σχέση με το «CDU της Μέρκελ», καθώς η κοινωνική της πτέρυγα έχει περιθωριοποιηθεί πλήρως, με τους συντηρητικούς να έχουν πάρει το πάνω χέρι και με το παραπάνω, τόνισε ο Σολτς. Όσον αφορά τους πρώην εταίρους του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό, το FDP, το χαρακτήρισε πως ένα «αγοραίο ριζοσπαστικό πελατειακό κόμμα».

Ο Σολτς επιτέθηκε, επίσης, με σφοδρότητα στους Πράσινους. Για πολλούς ανθρώπους στη χώρα, οι Πράσινοι αντιπροσωπεύουν τον «εξαναγκασμό, τις υπερβολικές απαιτήσεις και τον κρατικό πατερναλισμό», δήλωσε ο Σολτς. «Η πολιτική για το κλίμα με… λοστό δεν λειτουργεί», συνέχισε ο καγκελάριος.

Οι απροσδόκητα οξείες επιθέσεις στον «φυσικό» πολιτικό εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού εξηγούνται πιθανώς από το γεγονός ότι ο Σολτς προφανώς φοβάται ότι δεν πρόκειται για μια μονομαχία μεταξύ αυτού και του ηγέτη του CDU Φρίντριχ Μερτς, αλλά για μια τριπλή μάχη μεταξύ του Μερτς, του κορυφαίου υποψηφίου των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, και του ιδίου, σχολιάζει η Handelsblatt. Οι Πράσινοι έφτασαν πρόσφατα το SPD στις δημοσκοπήσεις. Μια τέτοια τριπλή μάχη θα ήταν μοιραία για το SPD, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Τα 4 σημεία “κλειδιά” του προγράμματος του SPD για τη Γερμανία

Ο Σολτς κατονομάζει τέσσερα σημεία που θέλει να προωθήσει προκειμένου να βγει η χώρα του από την οικονομική κρίση:

  1. Διασφάλιση των βιομηχανικών θέσεων εργασίας, ιδίως στη σκληρά πληγείσα αυτοκινητοβιομηχανία.
  2. Φθηνή ενέργεια για την οικονομία.
  3. Αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές.
  4. Καταπολέμηση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.


Ο καγκελάριος 
εξέπλησε με μια εξελιγμένη πρόταση για μια επενδυτική πριμοδότηση. Όλες οι επιχειρήσεις που επενδύουν στη Γερμανία θα πρέπει να λαμβάνουν ένα επενδυτικό πριμ παρόμοιο με αυτό των ΗΠΑ. Ο Σολτς μίλησε για ένα «πριμ Made in Germany».

«Το 10% της τιμής αγοράς επιστρέφεται ως επιστροφή φόρου από το κράτος. Άμεση και απλή, ανεξάρτητα από το αν οι επενδύσεις γίνονται στην ψηφιοποίηση, στη φιλική προς το κλίμα ενέργεια, σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ή σε σύγχρονα μηχανήματα», δήλωσε ο Σολτς. Αυτό θα έχει άμεσο αποτέλεσμα, θα ενισχύσει τη Γερμανία ως επιχειρηματικό χώρο και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αν και το SPD έχει ήδη αποφασίσει μια τέτοια πριμοδότηση επενδύσεων, δεν ήταν προηγουμένως γνωστό ότι ο Σολτς τη σχεδίαζε σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Για να μπορέσουν το κράτος και η οικονομία να εργαστούν χέρι-χέρι, ο Σολτς προτείνει τη σύσταση ενός «Ταμείου για τη Γερμανία», «αρχικά προικισμένο με 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά με πολλά περιθώρια βελτίωσης». Το ταμείο θα μπορούσε να τροφοδοτείται από δημόσιους πόρους και ιδιωτικά κεφάλαια. «Αυτό δεν απαιτεί συνταγματική τροποποίηση ή πλειοψηφία 2/3 (σ.σ. όπως η αναστολή του «φρένου χρέους»). Αυτό είναι ήδη εφικτό», τονίζει ο Σολτς. Ο καγκελάριος τάσσεται επίσης υπέρ μιας μετριοπαθούς μεταρρύθμισης του φρένου χρέους, η οποία θα απαιτούσε συνταγματική τροποποίηση.

Πρέπει να είναι σαφές πώς θα χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός της χώρας. Ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU Μερτς παραμένει ασαφής σε αυτό το θέμα. Ο Μερτς θέλει επίσης να διαλύσει τις ανεμογεννήτριες επειδή τις βρίσκει… «άσχημες»ανέφερε ο Σολτς, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα μεταξύ των στελεχών του SPD. «Αυτό δεν δείχνει οικονομική επάρκεια», δήλωσε ο Σολτς, συμπληρώνοντας πως η πρόταση του Μερτς για οριζόντιες φορολογικές μειώσεις του θύμισε έναν γιατρό «που συνταγογραφεί πάντα τα ίδια χάπια, ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής έχει βήχα ή σπασμένο πόδι».

Μόνο στο τέλος της ομιλίας του ο καγκελάριος στρέφεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου επιτίθεται και στον Μερτς. Ο ηγέτης του CDU ήθελε να θέσει τελεσίγραφο στην πυρηνική δύναμη Ρωσία όσον αφορά τις πιθανές παραδόσεις του πυραύλου κρουζ Taurus. «Δεν μπορώ παρά να πω: Να είστε προσεκτικοί! Δεν παίζετε ρωσική ρουλέτα με την ασφάλεια της Γερμανίας». Χρειάζεται ψυχραιμία όταν πρόκειται για ζητήματα πολέμου και ειρήνης. Ο ίδιος παραμένει «ακλόνητος και ψύχραιμος» και οι πολίτες μπορούν να βασίζονται σε αυτό, τόνισε ο Σολτς.

Διαβάστε ακόμη