Όταν ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύονται προς σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας και οι εργαζόμενοι σπεύδουν στο καταφύγιο, μια μικρή ομάδα παραμένει στην επιφάνεια, σε ένα δωμάτιο ελέγχου προστατευμένο με σακιά άμμου, για να διατηρήσει το σύστημα σε λειτουργία με μη αυτόματο τρόπο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters. Η εγκατάσταση, της οποίας η τοποθεσία δεν αποκαλύφθηκε από ενεργειακούς αξιωματούχους για λόγους ασφαλείας, έχει δεχθεί πυραυλικά πλήγματα φέτος σε μια αεροπορική επίθεση στο δίκτυο που η Ρωσία ανανέωσε αυτόν τον μήνα καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον τρίτο του χειμώνα.
“Όταν γίνονται επιθέσεις, παραμένουμε εδώ, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι οι πύραυλοι έρχονται προς το μέρος μας… Το να πούμε ότι δεν φοβόμαστε δεν είναι αλήθεια, γιατί είμαστε όλοι ζωντανοί, φυσιολογικοί άνθρωποι, και φοβόμαστε,” είπε ο Σεργκέι, 52 ετών, υπεύθυνος βάρδιας που εργάζεται στον σταθμό για πάνω από 30 χρόνια. Έξω από το κέντρο ελέγχου υπάρχει μια τεράστια μηχανολογική αίθουσα με τρύπες στους τοίχους και εκτεταμένες ζημιές μετά από πυραυλικές επιθέσεις, με την πιο πρόσφατη να έχει γίνει στις 17 Νοεμβρίου.
Η μυρωδιά καμένου αιωρείτο στον αέρα κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του πρακτορείου Reuters, ενώ νερό έσταζε από την κατεστραμμένη στέγη. Τμήματα πυραύλων ήταν διασκορπισμένα στο πάτωμα, στρεβλωμένα μεταλλικά φύλλα στοιβαγμένα στο πλάι, και κατεστραμμένος εξοπλισμός παντού. Εργαζόμενοι με λερωμένες φόρμες ασχολούνταν με επισκευές, σκαρφαλώνοντας πάνω από κατεστραμμένη μονάδα παραγωγής ενέργειας. Ο Σεργκέι, που αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του, και οι συνάδελφοί του θεωρούν ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας κρίσιμης μάχης στον 33μηνο πόλεμο με τη Ρωσία: να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε εκατομμύρια ανθρώπους παρά τις επιθέσεις.
Η Ρωσία έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας
Η Ρωσία, που αρνείται ότι στοχεύει σε υποδομές πολιτών αλλά θεωρεί το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα νόμιμο στόχο, έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις από την άνοιξη, όταν ξεκίνησε μια σειρά επιθέσεων στο δίκτυο. Η εγκατάσταση είναι μία από τις πέντε θερμοηλεκτρικές μονάδες που ανήκουν στην DTEK, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό πάροχο ενέργειας στην Ουκρανία, ο οποίος κάλυπτε το ένα τέταρτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Εκτός από την τοποθεσία, η DTEK ζήτησε από το Reuters να μην αποκαλύψει ορισμένες λεπτομέρειες για τη μονάδα, όπως την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει αυτή τη στιγμή, λέγοντας ότι τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρωσία να πραγματοποιήσει μελλοντικές επιθέσεις. Η εγκατάσταση, που συνήθως παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει υποστεί μεγάλες επισκευές στη διάρκεια του χρόνου. Οι επιθέσεις του Νοεμβρίου δημιούργησαν επείγουσες ανάγκες επισκευών.
Η Ρωσία εξαπέλυσε τη δεύτερη μεγάλη επίθεσή της φέτος στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας την Πέμπτη, προκαλώντας σοβαρές διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα. Μετά από δύο κύματα επιθέσεων, η κατάσταση του ουκρανικού ενεργειακού δικτύου έχει επιδεινωθεί σε μια ευμετάβλητη στιγμή του πολέμου, καθώς ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στα ανατολικά και ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.
Η Ουκρανία είχε επιδιορθώσει μέρος των ενεργειακών υποδομών που είχαν πληγεί την άνοιξη και το καλοκαίρι, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ήταν σε απροσδόκητα καλή θέση για τον επερχόμενο χειμώνα, όπως ανέφεραν πηγές του κλάδου. Ωστόσο, τώρα λένε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στις 17 και 28 Νοεμβρίου τους πήγαν πίσω σημαντικά, αυξάνοντας την προοπτική μακροχρόνιων διακοπών ρεύματος μέσα στο χειμώνα. Οι θερμοκρασίες ήδη κινούνται γύρω στους 0 βαθμούς Κελσίου.
Μια πηγή του κλάδου δήλωσε ότι, παρά τις δυσκολίες, η Ουκρανία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται. Οι εργαζόμενοι που μίλησαν στο Reuters στη μονάδα δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν. “Αυτή είναι η δική μας πρώτη γραμμή. Κάποιοι από τους συναδέλφους μας έχουν το μέτωπο στα ανατολικά, η δική μας πρώτη γραμμή είναι εδώ. Το καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει ηλεκτρική ενέργεια και λειτουργεί κανονικά,” είπε ο Σεργκέι.
Διαβάστε ακόμη