Μαζικά ετοιμάζονται να επηρεαστούν οι γερμανικές εταιρείες από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ «δια χειρός» Τραμπ. Η προετοιμασία δεν αφορά μόνο τους αναμενόμενους αμερικανικούς δασμούς στην ΕΕ, αλλά και τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ π.χ. ενάντια στο Μεξικό.

Στο Μεξικό αποτελεί όχι μόνο χώρα υποδοχής των γερμανικών εξαγωγών -συνεπώς κάθε πλήγμα στην οικονομία της γιγάντιας χώρας της Κεντρικής Αμερικής θα έπληττε και τον τζίρο των γερμανικών επιχειρήσεων- αλλά και χώρας παραγωγής γερμανικών εταιρειών.

Το τελευταίο σημαίνει πως τους δασμούς Τραμπ στο Μεξικό, θα τους «πληρώσουν» και οι γερμανικές εταιρείες που εξάγουν από το Μεξικό, όπως θα πληρώσουν και τους ευρωπαϊκούς δασμούς στην Κίνα (στην οποία παράγουν χιλιάδες γερμανικές επιχειρήσεις). Ζημιά θα υποστεί και η κινεζική βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινητοβιομηχανία BYD, εφόσον υλοποιήσει την εξαγγελία για την κατασκευή εργοστασίου στο Μεξικό.

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα επιβάλει φόρους 25% σε αγαθά από το Μεξικό και τον Καναδά με διάταγμα.

«Οι πρόσθετοι δασμοί (σ.σ. στο Μεξικό κλπ.) θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε όλα τα δίκτυα προμήθειας και παραγωγής των εταιρειών αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε η Ένωση της γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA). Το Μεξικό, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς συνδέονται στην πραγματικότητα με τη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών CUSFTA, στην οποία πρακτικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δασμοί.

«Οι γερμανικές εταιρείες είναι στενά συνδεδεμένες στις αλυσίδες εφοδιασμού στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου στο Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK), Φόλκερ Τράιερ (Volker Treier), σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Πολλές από τις εταιρείες μας παράγουν στο Μεξικό και τον Καναδά για την αγορά των ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ζίγκφριντ Ρουσβουρμ, αναμένει από τις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς και κατά της Γερμανίας και της ΕΕ. «Αυτό θα μας βλάψει μαζικά», είπε. Η εκλογή Τραμπ πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης και η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.

Το Μεξικό ειδικότερα είναι μια σημαντική τοποθεσία για τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτές της βιομηχανίας.

Πέρυσι, οι Γερμανοί κατασκευαστές εξήγαγαν 336.000 αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα από εκεί στις ΗΠΑ. Η Volkswagen και η premium μάρκα Audi επεκτείνουν αυτήν τη στιγμή τα εργοστάσιά τους και η BMW εστιάζει επίσης στην επέκταση. Η αυτοκινητοβιομηχανία του Μονάχου επενδύει 800 εκατομμύρια ευρώ στη συναρμολόγηση μπαταριών, στην επέκταση του φανοποιείου και σε πρόσθετους χώρους συναρμολόγησης και logistics. Ωστόσο, ο Τραμπ δεν ανέφερε οικονομικούς λόγους ως λόγο για τους δασμούς. Αντίθετα, θέλει να ασκήσει πίεση στις γειτονικές πολιτείες να κρατήσουν τους μετανάστες, το έγκλημα και τα ναρκωτικά όπως η ναρκωτική φαιντανύλη έξω από τις ΗΠΑ.

Το Μεξικό αρνείται όλους τους ισχυρισμούς

Υπάρχει μεγάλη οργή στο ίδιο το Μεξικό – και οι αγορές ήδη αντιδρούν. Το μεξικάνικο πέσο έχασε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση του Τραμπ.

Η πρόεδρος, Κλαούντια Σάινμπαουμ (Claudia Sheinbaum) προσπάθησε να αντιδράσει ήρεμα αλλά αποφασιστικά στις απειλές. Έγραψε μια επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ διαψεύδοντας όλους τους ισχυρισμούς του. Σχετικά με τους δασμούς, είπε πως «o ένας δασμός θα ακολουθείται από ένα άλλο ως απάντηση και ούτω καθεξής μέχρι να θέσουμε σε κίνδυνο τις κοινοπραξίες».

Ο Γκεράρντο Φερνάντεζ Νορόνια (Gerardo Fernández Noroña), Πρόεδρος της Μεξικανικής Γερουσίας, αντέδρασε πιο έντονα: «Τι δασμούς πρέπει να επιβάλουμε στα προϊόντα τους μέχρι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ναρκωτικά και να εξάγουν παράνομα όπλα στη χώρα μας;»

Το 80% των εξαγωγών του Μεξικού είναι στην αγορά των ΗΠΑ. Συνολικά, περίπου το 15% των εισαγωγών στις ΗΠΑ προέρχεται από τη μεξικάνικη παραγωγή. Και οι δύο χώρες μοιράζονται 3.200 χιλιόμετρα συνόρων, μέσω των οποίων διέρχονται αγαθά αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ κάθε μέρα.

Αλλά και ο Καναδάς αυξάνει την πίεση στο Μεξικό. Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, παραδοσιακά υποστηρικτής της εμπορικής ολοκλήρωσης της Βόρειας Αμερικής, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήθελε να συνεχίσει τη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών USMCA. Ταυτόχρονα, έδειξε ότι ο Καναδάς θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις εάν το Μεξικό δεν σκληρύνει την πολιτική του έναντι της Κίνας. «Η απόφαση εξαρτάται από την κυβέρνηση του Μεξικού».

Το υπόβαθρο είναι ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πλεονεκτήματα του USMCA μέσω του Μεξικού και έτσι να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD ανακοίνωσε πριν από πολύ καιρό ότι ήθελε να φτιάξει ένα εργοστάσιο στο Μεξικό. Πολλοί μικρότεροι επιχειρηματίες από την Κίνα έχουν επίσης εγκατασταθεί στο Μεξικό. Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν έχει ήδη επικρίνει όλα αυτά.

Η τακτική αναθεώρηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου αναμένεται τον Ιούνιο του 2026. Η Σάινμπαουμ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θέλει να δει το μεξικανικό – κινεζικό εμπόριο μειωμένο στο μέλλον. Αφενός λόγω του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος, αλλά και για να δοθεί μια ευκαιρία σε τοπικούς προμηθευτές ή άλλους διεθνείς παρόχους.

Η Κίνα θέλει να είναι «ο ενήλικας στο δωμάτιο»

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ αναλαμβάνει δράση και κατά της Κίνας. Ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε αγαθά από τη Λαϊκή Δημοκρατία κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Ο Τραμπ το δικαιολόγησε επίσης λέγοντας ότι φάρμακα όπως η θανατηφόρα φαιντανύλη έρχονταν από τη χώρα στις ΗΠΑ.

Οι δασμοί κατά της Κίνας θα μπορούσαν με τη σειρά τους να επηρεάσουν τις γερμανικές εταιρείες των οποίων τα ενδιάμεσα προϊόντα απαιτούν κινεζικά εξαγωγικά προϊόντα.

Σε μια αρχική δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Κίνα δεν έκανε αρκετά για να εμποδίσει την εξαγωγή ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φαιντανύλης. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

«Κανείς δεν θα κερδίσει έναν εμπορικό ή δασμολογικό πόλεμο», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Liu Pengyu. «Η Κίνα πιστεύει ότι η οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ είναι εγγενώς αμοιβαία επωφελής».

Δεδομένου του απρόβλεπτου χαρακτήρα των ΗΠΑ και της διχόνοιας της Ευρώπης, η Κίνα προσπαθεί επί του παρόντος να παρουσιαστεί ως «ο ενήλικας στο δωμάτιο», δήλωσε εκπρόσωπος των επιχειρήσεων στην Handelsblatt στο Πεκίνο. Αναφέρθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Li Qiang με εκπροσώπους επιλεγμένων διεθνών εταιρειών όπως η Apple και η Rio Tinto την περασμένη Δευτέρα. Στη συνάντηση, ο Li τόνισε τη σημασία του διεθνούς καταμερισμού εργασίας.

Οι παραγγελίες από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί πρόσφατα λόγω ανησυχιών για αύξηση των δασμών. Πολλές εταιρείες προφανώς θέλουν να αναπληρώσουν τις αποθήκες τους προτού οι δασμοί κάνουν τα προϊόντα πιο ακριβά. Η ανανεωμένη απειλή θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτήν την τάση.

Οι κυβερνήσεις του Καναδά, του Μεξικού και της Κίνας έχουν ακόμη δύο μήνες μέχρι την ορκωμοσία του Τραμπ για να ανταποκριθούν στα αιτήματα. Τόσο ο Καναδάς όσο και το Μεξικό έχουν τη δύναμη να λύσουν το πρόβλημα, είπε ο Τραμπ. «Τους καλούμε να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους. Και μέχρι να το κάνουν αυτό, είναι καιρός να πληρώσουν ένα πολύ βαρύ τίμημα».

Αλλά και οι ΗΠΑ θα υπέφεραν από την απόφαση. Εκτός από την αυτοκινητοβιομηχανία, θα επηρεαστεί σοβαρά και η βιομηχανία τροφίμων. Οι ΗΠΑ και οι γείτονές τους συνδέονται στενά σε αυτούς τους τομείς. Θα υπήρχε επίσης αντίκτυπος στον ενεργειακό τομέα επειδή ο Καναδάς προμηθεύει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Ο πρώην υπουργός Εμπορίου του Τραμπ, Γουίλμπουρ Ρος, δήλωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι οι δασμοί στην καναδική ενέργεια «θα αυξήσουν μόνο το κόστος μας, αλλά δεν θα κάνουν τίποτα για να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».

Οι γερμανικές εταιρείες στην Κίνα προετοιμάζονται «για το χειρότερο»

Οι γερμανικές εταιρείες στην Κίνα, από την άλλη πλευρά, φοβούνται ότι θα παγιδευτούν ανάμεσα στα μέτωπα σε μια εμπορική σύγκρουση. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα είναι τόσο άσχημο», λέει ο Yang Gang, αφεντικό στην Κίνα του ειδικού λέιζερ Trumpf, στην Handelsblatt.

Πολλές από τις 5.000 περίπου γερμανικές εταιρείες στην Κίνα θα επηρεαστούν άμεσα από τους δασμούς κατά της Κίνας. Σε έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Εξωτερικών (AHK) Κίνας λίγο πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, σχεδόν το 80% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι περίμεναν αρνητικές επιπτώσεις από μια εμπορική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Τα επενδυτικά στοιχεία δείχνουν πόσο σημαντική εξακολουθεί να είναι η Κίνα για τη γερμανική βιομηχανία: Ενώ εταιρείες από πολλές χώρες τείνουν να αποχωρήσουν από την Κίνα, οι γερμανικές επενδύσεις έχουν πράγματι αυξηθεί πρόσφατα.

Η η επέκταση των ελέγχων των εξαγωγών των ΗΠΑ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσε να «επηρεάσει σοβαρά» τις κινεζικές επιχειρηματικές δραστηριότητες των γερμανικών εταιρειών, λέει η Ελίζα Χέρχεγκερ (Elisa Hörhager), εκπρόσωπος της BDI στην Κίνα. Η Κίνα θα προσπαθήσει τώρα ακόμη πιο σκληρά να γίνει πιο τεχνολογικά ανεξάρτητη και να καταστήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού λιγότερο ευάλωτες σε κυρώσεις.

Η Χέρχεγκερ παρατηρεί ήδη αυξανόμενες πιέσεις από την κινεζική κυβέρνηση σε ορισμένες εγχώριες εταιρείες, για παράδειγμα στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, να σταματήσουν να αγοράζουν από ξένες εταιρείες εάν είναι δυνατόν.

Οι γερμανικές εταιρείες στην Κίνα αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές, τονίζει στη Handelsblatt ο Άρθουρ Κρέμπερ (Arthur Kroeber), συνεργάτης του οίκου ανάλυσης Gavekal Dragonomics, που ειδικεύεται στην Κίνα. Ειδικά δεδομένου ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν προλάβει τεχνολογικά σε πολλές βιομηχανικές περιοχές που παραδοσιακά ήταν γερμανικός τομέας. Πολλές γερμανικές εταιρείες θα είχαν υποτιμήσει αυτή την εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμη