Το υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Σύμφωνα με δημοσίευμα του ceenergy news, στόχος του Μνημονίου είναι η συνεργασία στον ενεργειακό σχεδιασμό, η διεξαγωγή έρευνας και η υλοποίηση έργων πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.
Το τελευταίο διάστημα, το κράτος της Κασπίας έχει συνάψει αρκετές συμφωνίες για ενεργειακή συνεργασία, αξιοποιώντας αφενός τη διοργάνωση της COP29 στην πρωτεύουσά του, το Μπακού, αφετέρου την επικείμενη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη. Για τη συνεργασία του Αζερμπαϊτζάν με τον IAEA μίλησε ο Παρβίζ Σαχμπαζόβ, υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, και ο Ραφαέλ Γκρόσι, Γενικός Διευθυντής του IAEA.
Οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν
Πιο συγκεκριμένα, ο Παρβίζ Σαχμπαζόβ, τόνισε τα εξής: «Η συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Atoms4NetZero, η οποία επικεντρώνεται στην ανάλυση της δυναμικής της πυρηνικής ενέργειας, περιλαμβανομένων των μικρών μονάδων αντιδραστήρων (SMRs), στη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, θα δώσει νέα ώθηση στον ενεργειακό τομέα του Αζερμπαϊτζάν». Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «ο κύριος στόχος αυτού του μνημονίου είναι να διεξαχθεί κοινή έρευνα και να υλοποιηθούν έργα επικεντρωμένα στην ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας. Η συνεργασία μας με την IAEA θα ανοίξει τον δρόμο για την πρόοδο του Αζερμπαϊτζάν στην μελλοντική ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας και θα διευκολύνει την περαιτέρω διαφοροποίηση του ενεργειακού του συστήματος».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, εκπροσωπώντας τον οργανισμό, ανέφερε: «Καλωσορίζουμε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας που δημιουργήθηκε μεταξύ της IAEA και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς θα υποστηρίξει τον καθοριστικό ρόλο του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού και της ανάπτυξης ικανοτήτων για να διασφαλιστεί η επιτυχία και η βιωσιμότητα της μετάβασης σε καθαρές πηγές ενέργειας». Επιπλέον, πρόσθεσε πως «ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες της πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Αζερμπαϊτζάν για τη Συμφωνία του Παρισιού».
Διαβάστε ακόμη