Η Ενεργειακή Στρατηγική της Ρουμανίας 2025-2035, με προβλέψεις έως το 2050, είναι το πρώτο στρατηγικό έγγραφο αυτού του είδους που υιοθέτησε η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι εδώ και 17 χρόνια, επισημαίνει το Υπουργείο Ενέργειας. Το έγγραφο καθορίζει τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του εθνικού ενεργειακού τομέα, με έμφαση στην ασφάλεια, την προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα, αναφέρεται, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.
Η στρατηγική καθορίζει έξι πυλώνες για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα:
- Ενεργειακή ασφάλεια,
- Ενέργεια με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα,
- Ενεργειακή απόδοση,
- Φυσική πρόσβαση στην ενέργεια για όλους τους καταναλωτές και οικονομική προσιτότητα και οικονομική ανταγωνιστικότητα της ενέργειας,
- Αποτελεσματικές αγορές ενέργειας,
- Ψηφιοποίηση, ανάπτυξη έξυπνων δικτύων και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Οι στόχοι καθοδηγούνται από αρχές όπως η προτεραιότητα της ασφάλειας του εφοδιασμού, η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, σύμφωνα με το υπουργείο.
Το έγγραφο είναι το αποτέλεσμα ενός έτους εντατικής εργασίας από εμπειρογνώμονες του υπουργείου, μαζί με εταιρείες, δημόσιους φορείς, την κοινωνία των πολιτών και μέλη του Επίτιμου Συμβουλίου για την Ενέργεια (Consiliul Onorific pentru Energie). Για πρώτη φορά, εξωτερικοί σύμβουλοι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία σύνταξης, δήλωσε το υπουργείο.
Σύμφωνα με τη στρατηγική, η ενεργειακή ασφάλεια της Ρουμανίας περιλαμβάνει τη στήριξη της γειτονικής Μολδαβίας.
Ο υπουργός Sebastian Burduja δήλωσε ότι η στρατηγική αποτελεί το όραμα για ένα ασφαλές, ανταγωνιστικό και καθαρό μέλλον στον τομέα της ενέργειας. Η Ρουμανία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, βρίσκεται σε μια νέα κρίσιμη στιγμή, αντιμετωπίζοντας μεγάλες διακυμάνσεις της αγοράς, γεωπολιτικές κρίσεις και κρίσεις ασφαλείας, καθώς και οικονομικές δυσκολίες.
«Η απάντησή μας είναι φιλόδοξη: χρήση ιδίων πόρων και μείωση των εισαγωγών, μαζικές επενδύσεις σε δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας και στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τοπική παραγωγή εξοπλισμού, ψηφιοποίηση και τεχνολογίες αιχμής, όλα στην υπηρεσία ενός ενεργειακού τομέα που θα προσφέρει ασφαλή, φθηνή και καθαρή ενέργεια», τόνισε.
Διαβάστε ακόμη