Η Ρουμανία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 790 εκατομμυρίων ευρώ για το κλείσιμο τεσσάρων ανθρακωρυχείων. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη κοινωνικών και δαπανών ασφάλειας που προκύπτουν από τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, στο πλαίσιο των κανόνων κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πακέτο χρηματοδότησης ύψους 790 εκατομμυρίων ευρώ (3,9 δισεκατομμύρια RON) της Ρουμανίας για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με το κλείσιμο των τεσσάρων μη ανταγωνιστικών ανθρακωρυχείων Lonea, Lupeni, Livezeni και Vulcan στην κοιλάδα Jiu.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, η κοιλάδα Jiu αποτελεί την κύρια ανθρακωρυχική περιοχή της Ρουμανίας και μία από τις 20 ανθρακωρυχικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλες περιλαμβάνονται στην Πρωτοβουλία της ΕΕ για τις Περιοχές Άνθρακα σε Μετάβαση, που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2017. Το μέτρο θα βοηθήσει τη Ρουμανία να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2032, σύμφωνα με τη δεσμευτική υποχρέωσή της βάσει του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP) και του Εδαφικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.

Δεν προβλέπεται η συμμετοχή μονάδων άνθρακα στο σύστημα της Ρουμανίας μετά το 2026

Παρόλο που η επίσημη ημερομηνία για την ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης είναι το 2032, τον Αύγουστο αποκαλύφθηκε ότι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας, Transelectrica, δεν προβλέπει τη συμμετοχή ανθρακικών μονάδων στο σύστημα μετά το 2026. Τα 790 εκατομμύρια ευρώ θα μεταφερθούν στη Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A., η οποία διαχειρίζεται τα τέσσερα ανθρακωρυχεία και τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Paroșeni. Τα κονδύλια θα καλύψουν κοινωνικές δαπάνες για εργαζόμενους που έχουν ήδη χάσει ή θα χάσουν τη δουλειά τους, καθώς και δαπάνες για έργα ασφάλειας και αποκατάστασης, όπως η θωράκιση στοών, η αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών και η αναδιαμόρφωση γης.

Η χρηματοδότηση αφορά επιλέξιμες δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2032. Ένας ανεξάρτητος σύμβουλος θα παρακολουθεί ώστε η εξόρυξη άνθρακα να περιορίζεται αυστηρά σε ό,τι είναι απαραίτητο για τη δημόσια ασφάλεια, όπως η αποφυγή αυτανάφλεξης. Επίσης, θα συντάσσεται ετήσια αναφορά για την πρόοδο αυτή, υποχρέωση που αποδέχθηκε η ρουμανική κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή ενισχύει την προσπάθεια της Ρουμανίας να επιταχύνει τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή στις περιοχές που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.

Διαβάστε ακόμη