Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε τις θέσεις του για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP29, η οποία αποσκοπεί στον καθορισμό ενός νέου συλλογικού στόχου για τη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα.
Το ψήφισμα, που προετοιμάστηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και εγκρίθηκε με 429 ψήφους υπέρ, 183 κατά και 24 αποχές, καλεί όλες τις χώρες να συμφωνήσουν σε έναν νέο συλλογικό στόχο για τη χρηματοδότηση του κλίματος μετά το 2025. Ο στόχος αυτός θα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιος, ευθυγραμμισμένος με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και να βασίζεται σε ποικίλες πηγές χρηματοδότησης, δημόσιες, ιδιωτικές και καινοτόμες.
Σύμφωνα με το ceenergy news, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από όλες τις μεγάλες και αναδυόμενες οικονομίες με υψηλές εκπομπές και υψηλό ΑΕΠ να συμβάλουν οικονομικά στη διεθνή δράση για το κλίμα. Καλούν την ΕΕ να ενισχύσει τη «πράσινη διπλωματία» της, ώστε να δημιουργηθεί ένα διεθνές επίπεδο ανταγωνιστικών συνθηκών, να αποτραπεί η διαρροή άνθρακα και να αυξηθεί η δημόσια υποστήριξη για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ θα πρέπει να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει άλλες χώρες να εισαγάγουν ή να βελτιώσουν μηχανισμούς τιμολόγησης άνθρακα, όπως το σύστημα εμπορίας εκπομπών και ο μηχανισμός προσαρμογής στα σύνορα για τις εκπομπές άνθρακα.
Να συνεχιστεί η πρόοδος που υπήρξε στην COP28 ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
Η COP29 πρέπει να στείλει ένα «σαφές μήνυμα», σύμφωνα με τη δέσμευση του COP28 για τη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, πρόσθεσαν οι ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης όλων των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατόν και της ανακατεύθυνσης αυτών των πόρων προς την κλιματική δράση.
Το ψήφισμα υπογραμμίζει την ανάγκη για δίκαιη κατανομή των βαρών και την προστασία των πιο ευάλωτων χωρών και κοινοτήτων που πλήττονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η νέα συμφωνία για τη χρηματοδότηση του κλίματος θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την παροχή επαρκούς και προβλέψιμης υποστήριξης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κεφαλαίων.
Διαβάστε ακόμη