Δεύτερες σκέψεις για τις συνέπειες των αναμενομένων αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα αρχίζουν και κάνουν στη Γερμανία. Αναλύσεις δείχνουν ότι κάποιοι κλάδοι θα επωφελθούν, ενώ κάποιοι άλλοι απειλούνται με απώλειες δισεκατομμυρίων.

Μετά το πρώτο σοκ που έφερε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αρχίζουν να έρχονται στο φως της γερμανικής δημοσιότητας αναλύσεις που βελτιώνουν κάπως τις προβλέψεις (αν και, φυσικά, παραμένουν αρνητικές) για τις επιπτώσεις της προαναγγελθείσας αύξησης των δασμών των ΗΠΑ κατά των προϊόντων από την ΕΕ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως ορισμένοι κλάδοι π.χ. της γερμανικής οικονομίας, ενδεχομένως να ευνοηθούν κιόλας! Ουδείς αμφιβάλει στη Γερμανία, πως η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να κοστίσει ακριβά στη γερμανική οικονομία. Αλλά πλέον, έρχονται στο προσκήνιο νέες αναλύσεις, οι οποίες είναι λιγότερο δραματικές από τις πρώτες.

Οι πολύ απαισιόδοξοι

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, η συνολική ζημία για τη γερμανική οικονομία θα μπορούσε να είναι μεγάλη. Ωστόσο, μεμονωμένοι τομείς θα μπορούσαν ακόμη και να επωφεληθούν από τους τιμωρητικούς δασμούς. Το Ινστιτούτο Ifo υπολόγισε ότι οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 15% σε όλους τους τομείς. Αυτό θα οδηγούσε σε συνολική απώλεια 33 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 132 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια ολόκληρης της θητείας του Τραμπ. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι ο Τραμπ θα αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς στο 60% για τις εξαγωγές από την Κίνα και στο 20% από τον υπόλοιπο κόσμο. Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας (IW) εκτιμά ακόμη υψηλότερες απώλειες. Εάν οι δασμοί στις γερμανικές εισαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξηθούν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, οι υπολογισμοί καταλήγουν σε απώλεια 127 δισεκατομμυρίων ευρώ για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Ωστόσο, εάν ο Τραμπ αυξήσει τους δασμούς στο 20%, το IW εκτιμά συνολική απώλεια 180 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο.

Οι λιγότεροι απαισιόδοξοι

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης από τη Γερμανία σχετικά με τις επιπτώσεις των αμερικανικών τιμωρητικών δασμών προκαλούν έκπληξη. Η μελέτη του Τζούλιαν Χινζ (Julian Hinz) και των συναδέλφων του από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία υποθέτει επίσης ότι η γερμανική οικονομία στο σύνολό της θα υποφέρει. Ωστόσο, η ζημία θα ανερχόταν μόνο σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως – δηλαδή περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ για τέσσερα χρόνια.

Πάνω απ’ όλα, όμως, θα υπάρξουν και τομείς στη Γερμανία που θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους χάρη στην αύξηση των εξαγωγών ως αποτέλεσμα της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ. Ειδικότερα, τομείς που έχουν να κάνουν με υπολογιστές, τσιπ και οπτικά. Ο λόγος είναι οι σημαντικά υψηλότεροι τιμωρητικοί δασμοί για την Κίνα με τους οποίους απειλεί ο Τραμπ. Ενώ τιμωρητικοί δασμοί ύψους 60% θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Κίνα, για τον υπόλοιπο κόσμο προβλέπονται δασμοί ύψους 10 έως 20%. Αυτή η διαφορά θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γερμανία να αυξήσει την παραγωγή της σε ορισμένους τομείς. Ο οικονομολόγος του Κιέλου Χινζ εξηγεί τα αποτελέσματα της μελέτης ως εξής: «Από πολλές απόψεις, οι οικονομίες της Κίνας και της Γερμανίας είναι αρκετά παρόμοιες και η Γερμανία μπορεί να επωφεληθεί από αυτό».

Εταιρείες όπως η Carl Zeiss ή η Siemens, μεταξύ άλλων, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό, λέει ο Χινζ. Αυτές και άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την τελωνειακή διαφορά, αλλά ταυτόχρονα θα ήταν αρκετά εξειδικευμένες ώστε οι αμερικανικές εταιρείες να μην μπορούν απλώς να καλύψουν τη ζήτηση στον τομέα αυτό. Η μελέτη του Χινζ πηγαίνει ακόμη παραπέρα και εντοπίζει δευτερογενείς επιδράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μικρή ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών στη Γερμανία. Όπως εξηγεί ο οικονομολόγος του Κιέλου, οι τιμωρητικοί δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αμερικανική αγορά να προμηθεύεται λιγότερες υπηρεσίες από άλλες χώρες, για παράδειγμα στους τομείς του μάρκετινγκ ή των συμβουλών. Αντ’ αυτού, οι αμερικανικές εταιρείες θα αξιοποιήσουν όλο και περισσότερο τις προσφορές στην εγχώρια αγορά. Σε αυτή την περίπτωση, οι αμερικανικές εταιρείες και οι υπηρεσίες τους δεν θα ήταν διαθέσιμες στη διεθνή αγορά στον ίδιο βαθμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες από τη Γερμανία θα είχαν και πάλι μεγαλύτερη ζήτηση. Μια μελέτη του Ινστιτούτου Ifo κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα.

Ποιοι τομείς στη Γερμανία θα υποφέρουν από τους τιμωρητικούς δασμούς

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες BMW, VW και Mercedes, από την άλλη πλευρά, απειλούνται με απώλειες δισεκατομμυρίων αν ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς στα αυτοκίνητα από 2,5 έως 12,5%, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εκτός από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, η φαρμακοβιομηχανία και όλοι οι κλάδοι που εμπλέκονται στην εξόρυξη και την επεξεργασία μετάλλων με την ευρύτερη έννοια θα είναι οι ξεκάθαρα χαμένοι της εμπορικής διαμάχης. Ωστόσο, οι δασμοί οδήγησαν σε δυσανάλογα μεγαλύτερη ζημιά στην αμερικανική οικονομία, τονίζει ο Χινζ από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (ΙfW).

Διάφορες μελέτες για την πρώτη προεδρία του Τραμπ έδειξαν ότι πολλοί εισαγωγείς δεν έχουν προσαρμόσει τις τιμές τους για την αμερικανική αγορά. Αντ’ αυτού, οι Αμερικανοί καταναλωτές είτε απλώς θα πλήρωναν περισσότερα είτε οι δασμοί θα οδηγούσαν τον υπόλοιπο κόσμο να εξάγει τα προϊόντα του σε άλλες χώρες. Αυτό φαίνεται επίσης από μια ματιά στο ισοζύγιο εξαγωγών μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ γύρω στο 2018: Oι τιμωρητικοί δασμοί του Τραμπ δεν οδήγησαν τότε σε μαζική μείωση των εξαγωγών. Ωστόσο, οι τιμωρητικοί δασμοί για την ΕΕ περιορίστηκαν μόνο σε λίγους τομείς, όπως ο ευρωπαϊκός χάλυβας. Αυτή τη φορά, ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς σε σημαντικά περισσότερους τομείς.

Διαβάστε ακόμη