Κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κάλεσε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τους στόχους τους για κλιματική ουδετερότητα, προτρέποντάς τα να επιδιώξουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2040 ή το 2045 αντί για το 2050. Τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης, καθώς το 2023 είναι πιθανό να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με τις κλιματικές καταστροφές να γίνονται όλο και πιο σοβαρές. Ο Λούλα πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός νέου συμβουλίου του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού και επέκρινε τις ανεπτυγμένες χώρες για την αποτυχία τους να εκπληρώσουν την ετήσια δέσμευσή τους για χρηματοδότηση του κλίματος ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2020.
Η κοινή δήλωση των ηγετών της G20 τόνισε την ανάγκη δραματικής αύξησης της χρηματοδότησης για το κλίμα, προτρέποντας τους διαπραγματευτές στην εν εξελίξει σύνοδο κορυφής COP29 στο Αζερμπαϊτζάν να οριστικοποιήσουν έναν νέο οικονομικό στόχο που θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Οι διαφωνίες παραμένουν, με τα ανεπτυγμένα έθνη να πιέζουν για ευρύτερες συνεισφορές και τα αναπτυσσόμενα έθνη να απαιτούν λογοδοσία από τους ιστορικά μεγάλους ρυπαντές. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Σάιμον Στιλ ζήτησε να επιτευχθεί μια σημαντική ανακάλυψη στις συνομιλίες για τα οικονομικά πριν από την ολοκλήρωση της COP29.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της παροχής οικονομικών πόρων στα αναπτυσσόμενα έθνη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ανακούφιση από τις πιέσεις του χρέους, χαρακτηρίζοντάς την «τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή της ανθρωπότητας». Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μίλεϊ εξέφρασε διαφωνίες για κλιματικά και κοινωνικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.
Η G20 συμφώνησε επίσης να οριστικοποιήσει μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικά μέχρι το τέλος του 2024, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα. Παρά τις ορισμένες εντάσεις, η G20 υπογράμμισε τη σημασία της συλλογικής δράσης, δεδομένου ότι τα μέλη της αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας οικονομίας και πάνω από το 75% των εκπομπών. Ο Λούλα εξασφάλισε συναίνεση για τα θέματα του κλίματος στην κοινή δήλωση, αλλά αντιμετώπισε επικρίσεις από τα ευρωπαϊκά έθνη για την ανεπαρκή διατύπωση σχετικά με τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας.
Διαβάστε ακόμη