Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) συζήτησαν έναν νέο παγκόσμιο στόχο για χρηματοδότηση από 200 έως 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, προκειμένου να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με αξιωματούχους από δύο χώρες της ΕΕ.

Οι ιδιωτικές συζητήσεις προσφέρουν μια εικόνα για το πιθανό ποσό που θα μπορούσαν να αποδεχτούν οι πλούσιες χώρες ως μέρος μιας συμφωνίας για το ταμείο στις συνομιλίες COP29 για το κλίμα στο Μπακού, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

Οι δυτικές κυβερνήσεις μέχρι στιγμής αρνούνται να δημοσιοποιήσουν ένα ποσό που θα θεωρούσαν αποδεκτό για το ταμείο. Υποστηρίζουν ότι η Κίνα, τα πλούσια πετρελαιοπαραγωγά κράτη του Κόλπου και άλλες νεόπλουτες χώρες θα πρέπει επίσης να συνεισφέρουν στο ταμείο και λένε ότι η διαπραγμάτευση για τον τελικό αριθμό είναι πρόωρη, μέχρι να ολοκληρωθεί η λίστα των δωρητών.

Το ποσό αποκαλύφθηκε στο POLITICO από δύο αξιωματούχους που έλαβαν ανωνυμία για να συζητήσουν τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις.

Τα ποσά έχουν «προταθεί» σε εσωτερικές συζητήσεις της ΕΕ και δεν έχουν προταθεί ακόμα στις διαπραγματεύσεις στο Μπακού, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Δεν υπάρχει κοινή θέση της ΕΕ για τώρα, αλλά… πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο άλλος αξιωματούχος είπε ότι η ΕΕ τείνει να προσανατολίζεται περισσότερο προς τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η απόφαση εξαρτάται από το αν η ΕΕ θα καταφέρει να πετύχει τη συνεισφορά αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα.

Όταν ζητήθηκε επιβεβαίωση για το ποσό, δύο άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ αρνήθηκαν να το επιβεβαιώσουν. Η ΕΕ επιθυμεί ο χρηματικός στόχος να επιτευχθεί μέχρι το 2035. Οι φτωχότερες χώρες θέλουν προθεσμία το 2030.

Οι συνομιλίες COP29 στο Μπακού επιδιώκουν μια νέα συμφωνία για να αντικαταστήσουν τον τρέχοντα στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε δημόσια χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες για την υποστήριξη της καθαρής ενέργειας και των κλιματικών αμυνών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Έκθεση ειδικών υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, πρότεινε ότι ο στόχος για τη δημόσια χρηματοδότηση και τις επενδύσεις που κινητοποιεί θα πρέπει να τριπλασιαστεί στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι φτωχότερες χώρες και οι ειδικοί του ΟΗΕ λένε ότι το πραγματικό ποσό που χρειάζεται είναι πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν αυτό το ποσό να προέρχεται από τους δημόσιους προϋπολογισμούς των πλούσιων εθνών.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ λένε ότι θέλουν δύο στόχους: Έναν «βασικό» στόχο που να επικεντρώνεται στα δημόσια χρήματα και έναν για όλη τη χρηματοδότηση από όλες τις πηγές — συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα — που μπορεί να φτάσει πράγματι σε τρισεκατομμύρια. Το ποσό της ΕΕ αφορά τον βασικό στόχο.

Ωστόσο, η επανεκλογή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα σημαίνει σχεδόν σίγουρα ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πίεση να παράσχει χρηματοδότηση για το κλίμα.

Διαβάστε ακόμη