Η πυρηνική βιομηχανία της ΕΕ είναι δυσαρεστημένη με τις ακροάσεις των νέων επιτρόπων για την καθαρή μετάβαση και την ενέργεια, τους οποίους κατηγορεί ότι δεν παρείχαν επαρκείς εγγυήσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη του τομέα. Η βιομηχανία παραμένει αβέβαιη από τις τοποθετήσεις της Τερέσα Ριβέρα και του Νταν Γιόργκενσεν, της προτεινόμενης Εκτελεστικής Αντιπροέδρου για μια καθαρή μετάβαση και του νέου Επιτρόπου για την Ενέργεια, στις ακροάσεις τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το Euractiv, η πυρηνική βιομηχανία ανησυχεί ιδιαίτερα, δεδομένων των ιστορικά σκεπτικιστικών απόψεων των δύο υποψηφίων για την πυρηνική ενέργεια. Η πυρηνική ενέργεια κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος των ακροάσεων λόγω της παρουσίας πολλών φιλοπυρηνικών ευρωβουλευτών, αλλά η βιομηχανία πιστεύει ότι αυτό δεν μεταφράστηκε σε επαρκείς εγγυήσεις για τη μελλοντική ανάπτυξή της. Και οι δύο υποψήφιοι βασίστηκαν στις δηλώσεις αποστολής τους από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ή σε ήδη υπάρχουσες πολιτικές της ΕΕ.
Η θέση της Τερέσα Ριμπέρα για την πυρηνική ενέργεια
Η Τερέσα Ριβέρα υποστήριξε την αρχή της «τεχνολογικής ουδετερότητας», μια έννοια κλειδί για την πυρηνική βιομηχανία, η οποία προτείνει ότι η ρύθμιση δεν πρέπει να ευνοεί ή να αποκλείει συγκεκριμένες τεχνολογίες, εστιάζοντας αντίθετα στα επιθυμητά αποτελέσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Valérie Faudon, Γενική Αντιπρόσωπο της Γαλλικής Εταιρείας Πυρηνικής Ενέργειας, “αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, αλλά δεν υπάρχει φιλοδοξία ή σχέδιο”. Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας πιστεύουν ότι η τεχνολογική ουδετερότητα πρέπει να εξασφαλίζει ίση ρυθμιστική και χρηματοδοτική μεταχείριση για όλες τις χαμηλών εκπομπών άνθρακα ενέργειες.
Η θέση του Νταν Γιόργκενσεν
Οι δηλώσεις του Νταν Γιόργκενσεν κατά την ακρόασή του στις 5 Νοεμβρίου απογοήτευσαν τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας. Ο Γάλλος φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Κριστόφ Γκρούντλερ αναγνώρισε ότι ο Γιόργκενσεν πρότεινε την αναθεώρηση του «Προγράμματος Εικονογράφησης Πυρηνικής Ενέργειας» (PINC) και υποστήριξε την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMRs), καθώς και την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στη μελλοντική «Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία». Ωστόσο, στο ζήτημα της χρηματοδότησης της πυρηνικής ενέργειας με ευρωπαϊκά κονδύλια, ο Γιόργκενσεν “δεν έκανε καμία πρόοδο”, σύμφωνα με τον Γκρούντλερ.
Η πυρηνική βιομηχανία εκφράζει επίσης ανησυχίες ότι οι νέοι επίτροποι ενδέχεται να αποκλείσουν νέους πυρηνικούς σταθμούς από ευκαιρίες χρηματοδότησης. Παρακολουθεί με ενδιαφέρον την απόφαση της Επιτροπής για την αναγνώριση του υδρογόνου που παράγεται αποκλειστικά από πυρηνική ενέργεια ως «χαμηλού άνθρακα», η οποία θα είναι ένα «τεστ πραγματικότητας» για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην πυρηνική ενέργεια.
Η ακρόαση της Τερέσα Ριβέρα στις 12 Νοεμβρίου δεν κατάφερε να καθησυχάσει τη βιομηχανία. Παρότι υποστήριξε την ιδέα ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για SMRs, οι απαντήσεις της κρίθηκαν ανεπαρκείς, ειδικά όσον αφορά την κρατική βοήθεια για την πυρηνική ενέργεια. Συνολικά, οι υποσχέσεις των νέων επιτρόπων κρίνονται ανεπαρκείς από τους λομπίστες της βιομηχανίας, οι οποίοι τονίζουν ότι η Ευρώπη καθυστερεί έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σχέδιο για τριπλασιασμό της πυρηνικής τους ικανότητας στα 300 GW έως το 2050, ενώ τα κράτη της «Πυρηνικής Συμμαχίας» της ΕΕ στοχεύουν σε 150 GW μέχρι την ίδια ημερομηνία, χωρίς ωστόσο την υποστήριξη της ΕΕ. Ειρωνικά, η ευρωπαϊκή προσπάθεια μπορεί να επωφεληθεί από την αμερικανική χρηματοδότηση μέσω του Bipartisan Infrastructure Law, τη στιγμή που το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ αποκλείει τη χρήση πόρων για πυρηνική ενέργεια. Η έγκριση του Γιόργκενσεν από το Κοινοβούλιο έγινε σύντομα μετά την ακρόασή του, ενώ η απόφαση για τη Ριβέρα παραμένει σε εκκρεμότητα, πιθανόν έως την επόμενη εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμη