Μια ομάδα ευάλωτων χωρών που πλήττονται από συγκρούσεις πιέζει για σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για το κλίμα στην COP29, επιδιώκοντας να διπλασιάσει τη χρηματοδοτική βοήθεια σε πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2026, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί τους σε σχέση με το κλίμα και την ασφάλεια. Οι χώρες αυτές, πολλές από τις οποίες ανήκουν στην ομάδα των εύθραυστων κρατών g7+, δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιδιωτικές επενδύσεις λόγω του θεωρούμενου ρίσκου τους, καθιστώντας τη χρηματοδότηση των Ηνωμένων Εθνών κρίσιμη για τη στήριξη των πληθυσμών τους, πολλοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί από πολέμους και φυσικές καταστροφές.
Η έκκληση έγινε με επιστολή που στάλθηκε σε σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ομάδα τάσσεται υπέρ της ρητής δέσμευσης σε οποιαδήποτε τελική συμφωνία στην COP29 να αυξηθεί η χρηματοδότηση για το κλίμα, διασφαλίζοντας ότι τα κεφάλαια θα κατευθύνονται σε προσπάθειες προσαρμογής σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. Κατά τη σύνοδο κορυφής της COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, θα ξεκινήσει ένα νέο «Δίκτυο των ευάλωτων στο κλίμα χωρών» για την προώθηση συλλογικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να απορροφήσουν περισσότερη χρηματοδότηση, να οικοδομήσουν ικανότητες και να δημιουργήσουν πλατφόρμες για τους επενδυτές ώστε να χρηματοδοτήσουν έργα υψηλού αντίκτυπου σε αυτές τις ευάλωτες περιοχές.
Χώρες όπως το Μπουρούντι, το Τσαντ, το Ιράκ, η Σιέρα Λεόνε, η Σομαλία, το Ανατολικό Τιμόρ και η Υεμένη έχουν ήδη ενταχθεί στην πρωτοβουλία, ενώ και τα 20 μέλη της Ομάδας των 7+ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για τις χώρες που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με τον Abdullahi Khalif, επικεφαλής διαπραγματευτή της Σομαλίας για το κλίμα. Το δίκτυο, το οποίο υποστηρίζεται από τη δεξαμενή σκέψης ODI Global, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις και στην εξασφάλιση της απαραίτητης οικονομικής στήριξης για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή τις επηρεάζει δυσανάλογα λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και της αστάθειας στις περιοχές τους. Για παράδειγμα, ένα παιδί που γεννιέται στο Νότιο Σουδάν έχει 38 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκτοπιστεί από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα από ό,τι ένα παιδί στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική. Το 2022, τα έθνη που πλήττονται από συγκρούσεις έλαβαν μόνο 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για το κλίμα, ποσό που ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό που χρειαζόταν. Σύμφωνα με το ODI Global, η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης για το κλίμα επιδεινώνει τα τρωτά σημεία αυτών των εθνών, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη υποστήριξη για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους πληθυσμούς τους.
Διαβάστε ακόμη