Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά 13 κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, λόγω της μη υποβολής των επικαιροποιημένων Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών προς τα κράτη που δεν κατέθεσαν τα τελικά τους σχέδια έως την προθεσμία της 30ης Ιουνίου 2024. Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, τα ΕΣΕΚ είναι απαραίτητα εργαλεία για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορίζονται στο πλαίσιο του Κανονισμού για τη Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα.
Πιο συγκεκριμένα, τα ΕΣΕΚ στοχεύουν να παρέχουν έναν σαφή και λεπτομερή οδηγό για το πώς κάθε κράτος-μέλος θα πετύχει συγκεκριμένους στόχους που έχουν τεθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτοί οι στόχοι αφορούν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και άλλες στρατηγικές ενέργειας και περιβάλλοντος. Η σημασία αυτών των σχεδίων έγκειται στο ότι επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει κατά πόσο η ΕΕ συνολικά βρίσκεται σε σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια μέχρι το 2030. Χωρίς την υποβολή αυτών των σχεδίων, η Επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει τη συνολική πρόοδο και φιλοδοξία των κρατών-μελών.
Μέχρι στιγμής, μόνο 14 από τα 27 κράτη-μέλη έχουν συμμορφωθεί με την υποχρέωσή τους και έχουν καταθέσει τα επικαιροποιημένα τους σχέδια. Τα υπόλοιπα 13 κράτη-μέλη, που περιλαμβάνουν το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή και για τον λόγο αυτό έχουν λάβει προειδοποιητικές επιστολές από την Κομισιόν.
Τι ακολουθεί μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν
Η διαδικασία αυτή δίνει στα κράτη μέλη μια περίοδο δύο μηνών για να ανταποκριθούν, παρέχοντας εξηγήσεις ή καταθέτοντας τα σχέδιά τους. Αν η απάντηση ενός κράτους μέλους κριθεί μη ικανοποιητική ή αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε η Κομισιόν μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αποστέλλοντας αιτιολογημένη γνώμη. Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο πριν από την προσφυγή της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα κράτη μέλη ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με περαιτέρω κυρώσεις ή νομικές υποχρεώσεις. Η εν λόγω διαδικασία υπογραμμίζει την κρισιμότητα της συνεργασίας και της δέσμευσης όλων των κρατών μελών στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για την επιτυχή μετάβαση σε πιο βιώσιμες ενεργειακές πηγές.
Διαβάστε ακόμη