Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στο Μπακού ότι η κυβέρνηση ξεκινά συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για ενδεχόμενη κοινή κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, ισχύος 1 GW στη Νις, ή δύο μικρότερων μονάδων. Τόνισε ότι οι απαραίτητες επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και σε πιο καθαρό περιβάλλον απαιτούν «τεράστια χρηματικά ποσά». Το συνέδριο COP29 στο Μπακού αποτελεί για τη Σερβία ευκαιρία να συζητήσει τρόπους χρηματοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να εξετάσει την τεχνολογία μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMRs).
Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Σερβία να αρχίσει να εξετάζει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες SMRs, προσθέτοντας ότι η χώρα ίσως χρειαστεί να εισάγει τεχνογνωσία λόγω έλλειψης γνώσης και δυνατοτήτων σε αυτόν τον τομέα. Επισήμανε ότι ακόμη και αν η Σερβία διαθέτει κορυφαίους επιστήμονες σε ιδρύματα όπως το CERN και το Ινστιτούτο Πυρηνικών Επιστημών Vinča, η ικανότητα της χώρας να αναπτύξει ανεξάρτητα αυτή την τεχνολογία είναι περιορισμένη.
Μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο Βούτσιτς αποκάλυψε ότι οι δύο χώρες θα διαπραγματευτούν την πιθανότητα κοινού έργου παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας φυσικού αερίου. Η επένδυση υπολογίζεται μεταξύ 1,2 και 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την εξασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας της Σερβίας για επτά έως δώδεκα χρόνια. Στο σχέδιο της ενεργειακής στρατηγικής της Σερβίας για το 2040 περιλαμβάνεται μονάδα συμπαραγωγής στη Νις, με ηλεκτρική ισχύ 150 MW και θερμική 100 MW. Άλλη μονάδα σχεδιάζεται για το Νόβι Σαντ, με ισχύ 350 MW και θερμική 100 MW. Ο Βούτσιτς τόνισε την ανάγκη της Σερβίας για συμφωνίες με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να διατηρηθεί η τιμή του φυσικού αερίου χαμηλότερη από την αγορά, γεγονός που θα ωφελήσει τόσο τους πολίτες όσο και τη βιομηχανία.
Τι ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας για το έργο εξόρυξης λιθίου
Ο Βούτσιτς τόνισε ότι χωρίς ειρήνη είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να επιλύσουν τις κρίσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων, όπως οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και η ρύπανση. Πρόσθεσε ότι τα πλούσια κράτη πρέπει να δημιουργήσουν νέα χρηματοοικονομικά μέσα για την υποστήριξη των φτωχότερων και αναπτυσσόμενων χωρών. Τέλος, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο αμφιλεγόμενο έργο της Rio Tinto για την εξόρυξη λιθίου, λέγοντας ότι το ζήτημα έχει κλείσει πολιτικά και πως η εταιρεία θα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της κυβέρνησης για να εγκριθεί η ανάπτυξη του ορυχείου.
Διαβάστε ακόμη