Οι διαπραγματευτές της COP29 καλωσόρισαν ως μια πρώιμη ώθηση στη σύνοδο κορυφής τη δέσμευση των μεγάλων αναπτυξιακών τραπεζών να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες που παλεύουν με την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με το Reuters.

Μια ομάδα δανειστών, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανακοίνωσε την Τρίτη (12/11) έναν κοινό στόχο για την αύξηση της χρηματοδότησης αυτής σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, μια αύξηση περίπου 60% σε σχέση με το ποσό του 2023.

«Νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό σημάδι», δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο ιρλανδός υπουργός για το κλίμα Ίμον Ράιαν.

«Είναι πολύ χρήσιμο. Αλλά αυτό από μόνο του δεν θα είναι αρκετό», δήλωσε ο Ράιαν, προσθέτοντας ότι οι χώρες και οι εταιρείες πρέπει επίσης να συνεισφέρουν.

Ο κύριος στόχος της διάσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν είναι η εξασφάλιση μιας ευρείας κλίμακας διεθνούς συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του κλίματος που θα εξασφαλίζει έως και τρισεκατομμύρια δολάρια για έργα για το κλίμα.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ελπίζουν σε μεγάλες δεσμεύσεις από τις πλούσιες, βιομηχανικές χώρες που είναι οι μεγαλύτεροι ιστορικά συντελεστές της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ορισμένες από τις οποίες είναι επίσης τεράστιοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες όχι μόνο έχουν παραμελήσει το ιστορικό τους καθήκον να μειώσουν τις εκπομπές, αλλά διπλασιάζουν την ανάπτυξη με βάση τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο ακτιβιστής για το κλίμα Harjeet Singh.

Οι πλούσιες χώρες δεσμεύτηκαν το 2009 να συνεισφέρουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να μεταβούν σε καθαρή ενέργεια και να προσαρμοστούν στις συνθήκες ενός κόσμου που θερμαίνεται. Ωστόσο, οι πληρωμές αυτές εκπληρώθηκαν πλήρως μόλις το 2022 και η δέσμευση λήγει φέτος.

Με το 2024 να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, οι επιστήμονες λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι επιπτώσεις της εξελίσσονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από το κλίμα ανάγκασαν σε εκκενώσεις στην Καλιφόρνια και προκάλεσαν προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα στη Νέα Υόρκη. Στην Ισπανία, οι επιζώντες προσπαθούν να συμβιβαστούν με τις χειρότερες πλημμύρες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι η διεθνής διαδικασία για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία μετρά δεκαετίες τώρα, δεν κινείται αρκετά γρήγορα.

Διαβάστε ακόμη