Η εξάρτηση της γερμανικής βιομηχανίας από πρώτες ύλες από το εξωτερικό έχει γίνει «υψηλότερη από ποτέ» και χρειάζεται επειγόντως να αντιμετωπιστεί ως προτεραιότητα στην πολιτική της βιομηχανίας, σύμφωνα με τον BDI, τον σύνδεσμο βιομηχανίας στη Γερμανία. «Αυτό αποτελεί διπλό κίνδυνο για την απανθρακοποίηση και την ψηφιοποίηση», δήλωσε ο επικεφαλής του BDI, Siegfried Russwurm, σε διάσκεψη για την ασφάλεια των πόρων που διοργάνωσε ο σύνδεσμος.
Όπως αναφέρει το Clean Energy Wire, μια ανάλυση που παραγγέλθηκε από το BDI διαπίστωσε ότι μια άμεση απαγόρευση εξαγωγών λιθίου από την Κίνα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο έως και 115 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία δημιουργίας στη Γερμανία, με τη ζημιά μόνο για τη βιομηχανία αυτοκινήτων να ανέρχεται σε 42 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Κίνα παρείχε περίπου το μισό των εισαγωγών λιθίου της Γερμανίας το 2024, σε σύγκριση με μόλις 18% το 2014 – αν και ελέγχει μόνο το ένα πέμπτο των αποδεδειγμένων παγκόσμιων αποθεμάτων. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποφύγουν ένα τέτοιο σενάριο», δήλωσε ο Russwurm, τονίζοντας ότι, ενώ οι κίνδυνοι είναι προφανείς, «η ταχύτητα αντίδρασης είναι υπερβολικά αργή».
“Ζήτημα εθνικής ασφάλειας” η πρόσβαση σε πρώτες ύλες για τη Γερμανία
Η ασφαλής πρόσβαση σε πρώτες ύλες είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ιδίως από τη στιγμή που οι αυταρχικές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τους πόρους τους για πολιτικούς εκβιασμούς, πρόσθεσε ο Russwurm. «Αυστηρά αγορακεντρικές προσεγγίσεις δεν λειτουργούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον», ανέφερε. Για να μην μείνει πίσω στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να εφαρμόσουν αντίμετρα, που περιλαμβάνουν εγχώρια έργα εξόρυξης και επεξεργασίας, την επέκταση διεθνών συνεργασιών και τη βελτίωση των ποσοστών ανάκτησης πόρων μέσω διαδικασιών ανακύκλωσης. «Η Γερμανία διαθέτει μεγάλο δυναμικό σε ορυκτούς πόρους που μέχρι στιγμής παραμένει παραμελημένο», όπως δύο μεγάλα αποθέματα λιθίου που έως τώρα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα, πρόσθεσε ο Russwurm. Το BDI ανέφερε ότι δέκα ορυχεία, 15 μονάδες επεξεργασίας και 15 μονάδες ανακύκλωσης σχεδιάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη έως το 2030. «Βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις και πρέπει να τις λάβουμε άμεσα και αποφασιστικά», σημείωσε ο Russwurm.
Πρώτες ύλες όπως το κοβάλτιο, ο χαλκός και το λίθιο είναι κρίσιμες για τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, όπως οι μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και οι ανεμογεννήτριες. Η Γερμανία εισάγει 39 από τις 46 πιο σημαντικές πρώτες ύλες που απαιτούνται για την επίτευξη στρατηγικών στόχων στην ενεργειακή και βιομηχανική πολιτική, σύμφωνα με έκθεση του 2022. Μια ασφαλής και βιώσιμη παροχή αυτών των υλικών είναι κρίσιμη για την επιτυχή μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, καθώς και για τη μείωση των εξαρτήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας.
Διαβάστε ακόμη