Για να διασφαλιστεί η ετοιμότητα του ενεργειακού εφοδιασμού τον χειμώνα 2024-2025, η Κομισιόν διοργάνωσε μια ολοκληρωμένη άσκηση για να ελέγξει την ανθεκτικότητα του πλαισίου της ΕΕ για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Δοκιμάστηκε αυστηρά υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ενόψει και του τερματισμού της διαμετακόμισης φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας από τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Η άσκηση επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη και άρτια εξοπλισμένη όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο για να αντιμετωπίσει τα πιο σοβαρά και απίθανα σενάρια. Επίσης, δόθηκε ανατροφοδότηση για την περαιτέρω αύξηση της ανθεκτικότητας του πλαισίου ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ικανότητα συνεργασίας και συντονισμού της Επιτροπής και των χωρών της ΕΕ, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ENTSOG) και μεταξύ άλλων με τη Μολδαβία και την Ουκρανία, αποδείχθηκε αποτελεσματική και ουσιαστική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Η άσκηση εξέτασε ιδίως τα μέτρα που θεσπίστηκαν και ενισχύθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια και ανέλυσε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τομέων του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Στην άσκηση 2024 συμμετείχαν περίπου 70 άτομα που εκπροσωπούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, καθώς και για πρώτη φορά την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας. Προσκλήθηκαν επίσης οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το ENTSOG και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSOE).
Το σύστημα φυσικού αερίου της ΕΕ έχει εξελιχθεί
Από την πρώτη άσκηση του 2022, η ΕΕ έχει εξοπλιστεί με ενισχυμένη νομοθεσία και άλλα μέτρα και οι χώρες της ΕΕ έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδια προληπτικής δράσης και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων φυσικού αερίου, μετριάζοντας τις επιπτώσεις τους. Το σύστημα φυσικού αερίου της ΕΕ έχει επίσης εξελιχθεί χάρη σε νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων τερματικών σταθμών εισαγωγής ΥΦΑ, ενώ παράλληλα μειώθηκαν σημαντικά οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Μαζί με το ευρύτερο πλαίσιο, όλα τα νέα μέτρα, καθώς και οι μηχανισμοί αλληλεγγύης έχουν δοκιμαστεί υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών διαταραχών του εφοδιασμού.
Αυτή η άσκηση προσομοίωσης συμβάλλει στη δοκιμή διαδικασιών και μέτρων που δεν έχουν ποτέ ενεργοποιηθεί σε πραγματικούς όρους χάρη στην ανθεκτικότητα του συστήματος φυσικού αερίου της ΕΕ. Είναι επίσης μια ευκαιρία για την Επιτροπή και τις χώρες της ΕΕ να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και να εντοπίσουν στοιχεία που μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την τρέχουσα αρχιτεκτονική, ιδίως ενόψει της αναθεώρησης του πλαισίου ενεργειακής ασφάλειας.
Διαβάστε ακόμη