Η Ρωσία εξετάζει ένα σχέδιο συγχώνευσης της κρατικά υποστηριζόμενης Rosneft Oil με τις Gazprom Neft και Lukoil, με στόχο τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού αργού πετρελαίου παγκοσμίως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Συνομιλίες μεταξύ στελεχών και κυβερνητικών αξιωματούχων έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες και η συμφωνία μπορεί να γίνει ή να μην γίνει, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και τους οποίους δεν κατονόμασε.

Αν επιτευχθεί η συγχώνευση των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της σε έναν ενιαίο εθνικό πρωταθλητή, θα δώσει πόντους στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και την οικονομία της Ρωσίας σε καιρό πολέμου.

Σύμφωνα με ένα σενάριο που συζητείται, ο κρατικά υποστηριζόμενος γίγαντας Rosneft Oil θα απορροφήσει τον επίσης κρατικό παραγωγό Gazprom Neft -θυγατρική του εξαγωγέα φυσικού αερίου Gazprom- και την ανεξάρτητης ιδιοκτησίας Lukoil, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Και οι τρεις πετρελαϊκές βρίσκονται υπό αμερικανικές κυρώσεις.

Η εταιρεία που θα προκύψει, αν ολοκληρωθεί το σχέδιο συγχώνευσης, θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο, μετά την Aramco της Σαουδικής Αραβίας. Αντλώντας σχεδόν τρεις φορές την παραγωγή της Exxon Mobil, του μεγαλύτερου αμερικανικού παραγωγού, μια συνδυασμένη οντότητα θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να αποσπάσει υψηλότερες τιμές από πελάτες σε μέρη όπως η Ινδία και η Κίνα.

Οι εικασίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές σαρώνουν περιοδικά τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες την τελευταία δεκαετία. Τα εμπόδια περιλαμβάνουν την αντίθεση ορισμένων στελεχών της Rosneft και της Lukoil, καθώς και την πρόκληση της συγκέντρωσης των κεφαλαίων για την πληρωμή των μετόχων της Lukoil, δήλωσαν ορισμένοι από τους ανθρώπους.

Οι συνομιλίες υπογραμμίζουν την επιθυμία του Πούτιν να συγκεντρώσει τον ενεργειακό τομέα για να υποστηρίξει την πολεμική του προσπάθεια, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Ο Ρώσος πρόεδρος, είπαν κάποιοι από αυτούς, οραματίζεται έναν κολοσσό ικανό να ανταγωνιστεί τη Σαουδική Αραβία σε μια εποχή που η ζήτηση πετρελαίου, αν και εξακολουθεί να είναι τεράστια, επιβραδύνεται μπροστά σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν την αιμοδοσία της ρωσικής οικονομίας, παρέχοντας σχεδόν το ένα τρίτο των ομοσπονδιακών εσόδων και παρέχοντας στον Πούτιν επιρροή σε όλο τον κόσμο. Η επιτυχία της Ρωσίας να σταθεροποιήσει την οικονομία της ενόψει των δυτικών κυρώσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πετρελαϊκή της βιομηχανία.

Ένας πρωταθλητής εξαγωγέας μπορεί να είναι πιο ικανός να αντέξει καλύτερα τις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν περιπλέξει τις εξαγωγές, έχουν εμποδίσει μεγάλα νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχουν μπλοκάρει τις πληρωμές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι συνομιλίες, αν και επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν επίσης ως στόχο να προετοιμάσουν τη Ρωσία για μια ενδεχόμενη μεταπολεμική «απόψυξη» στις οικονομικές σχέσεις.

Η υπαγωγή της Lukoil σε άμεσο κρατικό έλεγχο θα σηματοδοτούσε ένα μεγάλο βήμα προς την πλήρη απεμπλοκή της ιδιωτικοποίησης του ορυκτού πλούτου της Ρωσίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη