«Η ενέργεια ήταν επίσης μεγάλο θέμα στη συζήτηση σήμερα. Γνωρίζουμε ότι ήταν τεράστια πρόκληση να ξεπεράσουμε την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι τιμές ενέργειας εξακολουθούν να είναι δομικά πολύ υψηλές, πρέπει να μειωθούν. Και αυτό είναι μία από τις εργασίες για τη νέα Επιτροπή που έχουμε μπροστά μας. Συζητήσαμε τα θέματα: δίκτυα, διασυνδέσεις και αποθήκευση, και η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για ανανεώσιμες θα είναι ουσιώδης εδώ», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, μετά την άτυπη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 8ης Νοεμβρίου 2024.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

«Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι εξοργισμένη από τις χθεσινές αποκρουστικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών στο Άμστερνταμ. Σήμερα το πρωί, ενημερωθήκαμε από τον Πρωθυπουργό Σκοφ για την κατάσταση. Καταδικάζω έντονα αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες. Ο αντισημιτισμός δεν έχει απολύτως καμία θέση στην Ευρώπη. Και είμαστε αποφασισμένοι να τον πολεμήσουμε και να πολεμήσουμε όλες τις μορφές μίσους. Θέλουμε η ζωή και ο πολιτισμός των Εβραίων να ανθίζουν στην Ευρώπη.

Ας περάσουμε στη σημερινή ανεπίσημη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρώτα απ’ όλα, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Όρμπαν, αγαπητέ Βίκτορ, για την εξαιρετική φιλοξενία και οργάνωση αυτού του ανεπίσημου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Βουδαπέστη είναι γνωστή για την ιστορία της, αλλά και για τη φιλοξενία της. Πράγματι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είναι μια φημισμένη φιλοξενία που είχαμε την τύχη να ζήσουμε εδώ. Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Στη συνέχεια, αγαπητέ Σαρλ, ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω. Σήμερα είναι η τελευταία σας συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και θέλω να σας ευχαριστήσω για όλη σας τη δουλειά και αφοσίωση τα τελευταία πέντε χρόνια, για τη δέσμευσή σας να προχωρήσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα παρά τις πολλές κρίσεις και τις δύσκολες καταιγίδες που περάσαμε μαζί· σκεφτείτε την πανδημία και τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία για παράδειγμα, και υπήρξαν πολλές άλλες. Αγαπητέ Σαρλ, σήμερα είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι ήμασταν πριν πέντε χρόνια, και αυτό είναι επίσης επιτυχία σας. Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτά τα πέντε χρόνια.

Χθες το βράδυ στο δείπνο, συζητήσαμε τα αποτελέσματα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός και εμπορικός μας εταίρος. Μοιραζόμαστε έναν μοναδικό ιστορικό δεσμό. Και οι πολίτες μας μοιράζονται εκατομμύρια φιλίες πέρα από τον Ατλαντικό. Είναι λοιπόν σημαντικό να χτίσουμε καλές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση από την αρχή. Έτσι θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε μια θετική διατλαντική ατζέντα. Είχα την ευκαιρία χθες το απόγευμα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ τηλεφωνικά. Συζητήσαμε μεταξύ άλλων για θέματα όπως η Ουκρανία, η άμυνα, το εμπόριο, η ενέργεια και ήταν μια σύντομη συζήτηση για αυτά τα θέματα, αλλά φυσικά ανυπομονώ να τα αναπτύξουμε μαζί.

Σήμερα, το κύριο θέμα μας ήταν η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Και, πρώτα απ’ όλα, χαρτογραφήσαμε τη δύναμή μας. Για παράδειγμα, σε σχέση με τους βασικούς μας ανταγωνιστές, έχουμε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής· έχουμε εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα που δεν εξαρτάται από τα εισοδήματα των γονέων· έχουμε τη χαμηλότερη ανισότητα μεταξύ των εισοδημάτων – επομένως, πολλές κοινωνικές πτυχές· έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών CO2· αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας.

Και η βάση της συζήτησής μας ήταν και είναι το ανεκτίμητο έργο του Μάριο Ντράγκι. Πριν από ένα χρόνο, τον ρώτησα αν μπορούσε να παράγει μια τέτοια έκθεση εξετάζοντας την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν προετοιμασία για τον επόμενο κύκλο της Επιτροπής, και έγινε πολύ καλά αποδεκτή, όπως έχετε δει τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες από την δημοσίευση της, και υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι αυτή είναι η βάση για συζήτηση και προώθηση. Αυτό που έχει αυξηθεί είναι η επείγουσα ανάγκη να παραδώσουμε τα θέματα που περιλαμβάνονται σε αυτή την έκθεση. Και είναι απολύτως αδύνατο να το περιγράψουμε πλήρως εδώ, αλλά ας ρίξουμε φως σε τρεις προτεραιότητες.

Πρώτον, πρέπει να κλείσουμε το χάσμα καινοτομίας που έχουμε με τους παγκόσμιους εταίρους μας. Πάνω από όλα, πρόκειται για τη διάχυση της ψηφιακής καινοτομίας σε όλη την οικονομία μας. Είμαστε πολύ καλοί στην πρωτοποριακή έρευνα, είναι εξαιρετική, αλλά υπάρχει έλλειψη στην υλοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε προϊόν και στην κλιμάκωση του προϊόντος στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια στην καινοτομία και στις καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις που βλέπουμε – και που βλέπει η έκθεση. Η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η άρση αυτών των εμποδίων με απλοποίηση και επιτάχυνση, ως πρώτο βήμα, για να κόψουμε τη γραφειοκρατία για αυτές τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Ήδη αρχίσαμε να το κάνουμε αυτό, αλλά θέλουμε να πάμε παραπέρα. Αυτό που μας λένε οι καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι ότι είναι πολύ δύσκολο για αυτές να εισέλθουν στην Ενιαία Αγορά, καθώς συχνά αντιμετωπίζουν 27 διαφορετικούς κανονισμούς που πρέπει να διαχειριστούν.

Γι’ αυτό θέλουμε να προτείνουμε ένα 28ο καθεστώς, το οποίο θα λέει ότι για αυτές τις καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις, ένας ενιαίος κανόνας, ένας απλός και ενιαίος κανόνας για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσβάσιμος. Είναι προαιρετικό. Έχουμε περίπου 182.000 καινοτόμες ΜΜΕ: Αυτό θα τους δώσει πρόσβαση σε όλη την Ενιαία Αγορά και θα τους δώσει τη δυνατότητα να κλιμακωθούν. Ο στόχος είναι πράγματι να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρη την Ενιαία Αγορά για να κλιμακωθούμε. Υπάρχουν πολλά περισσότερα θέματα που πρέπει να δουλέψουμε στην Ενιαία Αγορά. Δεν θα αναλύσω περισσότερο τώρα, αλλά θέλω να πω ότι η έκθεση Letta είναι πολύ χρήσιμη εδώ, επίσης ως οδικός χάρτης για τη συνέχιση. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τη στρατηγική της τον Ιούνιο, αντλώντας από αυτή την έκθεση και θα δούμε μια καλύτερη εφαρμογή των κανόνων. Θέλουμε να διευκολύνουμε κυρίως και πιο σημαντικά το διασυνοριακό εμπόριο, την καινοτομία και τις επενδύσεις.

Μιλώντας για επενδύσεις: Όπως τόνισε ο Μάριο Ντράγκι, χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, και ιδιαίτερα περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια. Είναι απαραίτητο να αυξήσουμε επίσης τις ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Γι’ αυτό θα εργαστούμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, επειδή – ήταν πολύ εντυπωσιακό να ακούσουμε σήμερα την Κριστίν Λαγκάρντ – πολλές από τις αποταμιεύσεις δεν αξιοποιούνται για αξιόλογες επενδύσεις, αλλά παραμένουν στις τράπεζες ή σε μετρητά. Μια βαθιά και ρευστή κεφαλαιαγορά θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον πλούτο αυτών των ιδιωτικών αποταμιεύσεων.

Δεύτερη προτεραιότητα: να έχουμε ένα κοινό σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα, την αποανθρακοποίηση και την ψηφιοποίηση. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας ενώ αναπτύσσουμε την οικονομία μας. Αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε προκλήσεις να ξεπεράσουμε. Έτσι, στις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας, θα προτείνουμε ένα Καθαρό Βιομηχανικό Συμφωνητικό. Θα βασιστεί στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι και στις δέκα διαφορετικές διαλόγους του τομέα που έχουμε διευθύνει τους τελευταίους μήνες, ζητώντας από τη βιομηχανία με δέσμευση για το 2050 να είναι κλιμακωμένη σε κλίμα ουδετερότητας: Τι χρειάζεστε για να φτάσετε σε αυτόν τον στόχο; Πώς μπορούμε να σας υποστηρίξουμε για να φτάσετε εκεί; Και το σύνολο αυτών θα είναι το Καθαρό Βιομηχανικό Συμφωνητικό. Ένα σημαντικό θέμα που θα περιλαμβάνει θα είναι η ενέργεια. Η ενέργεια ήταν επίσης μεγάλο θέμα στη συζήτηση σήμερα. Γνωρίζουμε ότι ήταν τεράστια πρόκληση να ξεπεράσουμε την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι τιμές ενέργειας εξακολουθούν να είναι δομικά πολύ υψηλές, πρέπει να μειωθούν. Και αυτό είναι μία από τις εργασίες για τη νέα Επιτροπή που έχουμε μπροστά μας. Συζητήσαμε τα θέματα: δίκτυα, διασυνδέσεις και αποθήκευση, και η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για ανανεώσιμες θα είναι ουσιώδης εδώ.

Η τρίτη και τελευταία προτεραιότητα στην οποία θέλω να ρίξω φως είναι η ενίσχυση της στρατηγικής ασφάλειας μας. Γνωρίζουμε ότι οι υπερβολικές εξαρτήσεις μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε αδυναμίες. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε σταθερές και ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού για να τροφοδοτήσουμε το μέλλον της οικονομίας μας. Όλοι γνωρίζετε το θέμα των κρίσιμων πρώτων υλών: Γνωρίζουμε ότι μέχρι το 2030, για παράδειγμα, στο τέλος αυτής της θητείας, η ζήτηση για μερικά μέταλλα θα αυξηθεί εκθετικά. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε άμεση δράση και συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ για να εξασφαλίσουμε αυτήν την πρόσβαση.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να το πετύχουμε αυτό: Ο πρώτος τρόπος είναι να διαφοροποιήσουμε, να έχουμε εμπορικές σχέσεις με άλλες περιοχές του κόσμου, ώστε να μην εξαρτόμαστε από έναν μόνο προμηθευτή αλλά να έχουμε μια διαφοροποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών. Ο δεύτερος τρόπος είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον και αφορά όλο το θέμα της κυκλικής οικονομίας. Αν ανακυκλώνεις, δεν χρειάζεται να πάρεις νέες κρίσιμες πρώτες ύλες. Και αν κοιτάξετε την τελευταία εξέλιξη στις νεοσύστατες επιχειρήσεις για την ανακύκλωση, είναι συναρπαστικό να δείτε πόσα πράγματα μπορούν να πάρουν από ένα προϊόν που κανονικά θα πήγαινε για απόρριψη και να αποσπάσουν ξανά αυτές τις κρίσιμες πρώτες ύλες ή άλλους πολύτιμους πόρους. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο.

Θα σταματήσω εδώ. Ήταν μια πολύ παραγωγική συζήτηση για την έκθεση Ντράγκι και τον οδικό χάρτη για τη συνέχεια. Ευχαριστώ για την προσοχή σας».

Διαβάστε ακόμη