Στη διάσκεψη COP29 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου στο Αζερμπαϊτζάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας όσο το δυνατόν πιο κοντά στον 1,5C. Η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα που δεν γνωρίζει σύνορα και βλάπτει ολοένα και περισσότερο ζωές και μέσα διαβίωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στην COP29, τα μέρη της Συμφωνίας του Παρισιού πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές ροές ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο με τη Συμφωνία του Παρισιού, ξεκλειδώνοντας επενδύσεις, μέσω της υιοθέτησης ενός νέου συλλογικού ποσοτικοποιημένου στόχου (NCQG) για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Ο NCQG θα αποτελέσει την κύρια προτεραιότητα των φετινών διαπραγματεύσεων.
Η ΕΕ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πάροχος διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα, συνεισφέροντας 28,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα το 2023 και κινητοποιώντας επιπλέον 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικής χρηματοδότησης για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών ώστε να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να ηγούνται των προσπαθειών για την κινητοποίηση της χρηματοδότησης για το κλίμα, η επίτευξη των φιλοδοξιών απαιτεί μια ευρύτερη ομάδα συνεισφερόντων, καθώς και την κινητοποίηση χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα, νέες και καινοτόμες πηγές, και την επεξεργασία ευνοϊκών συνθηκών σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Η NCQG θα πρέπει να συμβάλει στο να καταστούν οι χρηματοδοτικές ροές συνεπείς με τη Συμφωνία του Παρισιού και να αλλάξει η φύση του πολυμερούς διαλόγου για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Θα πρέπει να αναγνωρίσει την ανάγκη μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την κινητοποίηση χρηματοδότησης σε κλίμακα από μια ευρεία ποικιλία πηγών, δημόσιων και ιδιωτικών, εγχώριων και διεθνών.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των φετινών συνομιλιών θα είναι η επαναβεβαίωση των παγκόσμιων ενεργειακών στόχων που συμφωνήθηκαν πέρυσι στο Ντουμπάι για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, τον τριπλασιασμό των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον διπλασιασμό των μέτρων ενεργειακής απόδοσης έως το 2030. Οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα προσπαθήσουν να θέσουν φιλόδοξες προσδοκίες για τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDCs) που θα υποβληθούν από όλα τα μέρη το επόμενο έτος. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τη νέα της NDC με τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με τον ευρωπαϊκό στόχο για το κλίμα για το 2040 νωρίτερα φέτος. Η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει νομοθετική πρόταση για την κατοχύρωση στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 90% για το 2040 στον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα. Ο στόχος αυτός θα αποτελέσει στη συνέχεια πηγή πληροφοριών για την υποβολή της νέας NDC της ΕΕ.
Η διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ θα εργαστεί επίσης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τις διεθνείς αγορές άνθρακα βάσει του άρθρου 6 της συμφωνίας του Παρισιού. Με την αυξανόμενη παγκόσμια «όρεξη» για ένα αυστηρό σύστημα αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για χρηματοδότηση έργων μετριασμού και προσαρμογής, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή κοινά πρότυπα. Αυτά θα πρέπει να βασίζονται στην υψηλή ακεραιότητα, την προσθετικότητα, τη διάρκεια και τη λογοδοσία.
Διαβάστε ακόμη