Ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα, και ο Υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, Βίκτορ Πάρλικοβ, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της καινοτομίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Σύμφωνα με το ceenergy news, η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά ενεργειακά έργα και στην ενθάρρυνση συνεργασιών που προωθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, ευθυγραμμίζοντας τη Μολδαβία πιο στενά με την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

«Αυτό το βήμα συνεχίζει μια διαδικασία που έχει ήδη αναλάβει η Ρουμανία – ως εταίρος της Μολδαβίας – για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας και την ενσωμάτωσή της στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά», δήλωσε ο Υπουργός Μπουρντούγια. Υπογράμμισε τη συνεπή υποστήριξη της Ρουμανίας στις ενεργειακές ανάγκες της Μολδαβίας, περιλαμβάνοντας βασικές πρωτοβουλίες όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Ιάσιο-Ουνγκένι-Κισινάου, η εναέρια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Σουτσεάβα-Μπαλτσί, καθώς και οι έκτακτες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας όταν η Μολδαβία χρειάστηκε βοήθεια.

Το μνημόνιο περιλαμβάνει αρκετούς στρατηγικούς στόχους, μεταξύ των οποίων:

  •  Αξιολόγηση Αναγκών του Κλάδου: Καταγραφή των εθνικών και περιφερειακών ενεργειακών αναγκών, ειδικότερα γύρω από την πράσινη τεχνολογία και την καινοτομία.
  •  Ανάπτυξη Πιλοτικών Προγραμμάτων: Εκκίνηση προγραμμάτων και πιλοτικών έργων που δίνουν προτεραιότητα στην ενεργειακή καινοτομία και την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών.
  • Υποστήριξη Επενδύσεων σε Καθαρές Τεχνολογίες: Διερεύνηση επενδυτικών επιλογών σε μεγάλα έργα πράσινης τεχνολογίας για την ενίσχυση της περιφερειακής βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας.
  • Εκμετάλλευση Βέλτιστων Πρακτικών: Δημιουργία στρατηγικών βασισμένων σε επιτυχημένα έργα της Ρουμανίας και της ΕΕ για την προώθηση επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια.

Συνεχίζεται η συνεργασία της Μολδαβίας με τη Ρουμανία

Η συνεργασία δίνει προτεραιότητα σε ψηφιακές λύσεις για καθαρές τεχνολογίες, προηγμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οικοσυστήματα πράσινου υδρογόνου, τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα, αποθήκευση ενέργειας, οικολογική αστική υποδομή, ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, κυβερνοασφάλεια για ενεργειακές υποδομές, βιοκαύσιμα, βιομάζα και πυρηνική ενέργεια. Η συμμετοχή της Ρουμανίας προσφέρει επίσης ευκαιρίες για τις ρουμανικές νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δοκιμαστικό οικοσύστημα της Μολδαβίας, που περιλαμβάνει ένα ρυθμιστικό περιβάλλον δοκιμών (sandbox) επιτρέποντας στις εταιρείες να δοκιμάσουν νέες λύσεις σε ελεγχόμενες συνθήκες.

Αυτό το μνημόνιο χτίζει πάνω σε δύο προηγούμενες συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρουμανίας και της Μολδαβίας. Η πρώτη, η οποία υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2022, εστίαζε στη συνεργασία για την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ η δεύτερη, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2023, αφορούσε τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών.

Διαβάστε ακόμη