Οι κεντροδεξιοί νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν υποβάλει προτάσεις για την περαιτέρω αποδυνάμωση του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την απαγόρευση των εισαγωγών εμπορευμάτων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, όπως προκύπτει από έγγραφο που είδε το Reuters.
Στην τρέχουσα μορφή του, ο νόμος-ορόσημο θα απαιτούσε από τις 30 Δεκεμβρίου από τις εταιρείες που εισάγουν σόγια, βόειο κρέας, κακάο, καφέ, φοινικέλαιο, ξυλεία, καουτσούκ και συναφή προϊόντα να αποδεικνύουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν συνέβαλαν στην καταστροφή των δασών του πλανήτη, διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν βαριά πρόστιμα. Οι εταιρείες που εξάγουν εμπορεύματα από την Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες υποχρεώσεις.
Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζουν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του νόμου κατά ένα έτος, έως τον Δεκέμβριο του 2025, μετά από έντονες αντιδράσεις από εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Μαλαισίας.
Οι νομοθέτες της ΕΕ – οι οποίοι, μαζί με τις χώρες μέλη της ΕΕ, βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης της καθυστέρησης – θέλουν τώρα επίσης να αποδυναμώσουν μέρη του νόμου.
Έγγραφο που είδε το Reuters έδειξε ότι οι νομοθέτες του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρότειναν την αναβολή του νόμου κατά δύο ολόκληρα χρόνια και την εξαίρεση από τις υποχρεώσεις του ορισμένων χωρών που η ΕΕ θεωρεί ότι έχουν ασήμαντο κίνδυνο αποψίλωσης των δασών.
Πηγές με γνώση των συζητήσεων ανέφεραν ότι αυτό πιθανότατα θα εξαιρέσει τους εξαγωγείς που εδρεύουν σε χώρες της ΕΕ από τις υποχρεώσεις του νόμου – μια κίνηση που θα μπορούσε να εξοργίσει περαιτέρω τις ξένες χώρες που έχουν καταγγείλει την πολιτική της ΕΕ ως προστατευτική.
Οι νομοθέτες της ΕΕ αναμενόταν να εγκρίνουν γρήγορα μια καθυστέρηση του νόμου. Όμως η πίεση για να γίνουν επιπλέον αλλαγές αυξάνει την προοπτική πιο περίπλοκων διαπραγματεύσεων που μπορεί να μην επιλυθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους – όταν, εκτός αν η καθυστέρηση εγκριθεί επίσημα τις επόμενες εβδομάδες, ο νόμος θα τεθεί αμέσως σε ισχύ.
Ο νόμος της ΕΕ για την πολιτική αποψίλωσης των δασών είχε χαιρετιστεί ως ορόσημο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η καταστροφή των δασών αποτελεί σημαντική αιτία των εκπομπών CO2, επειδή απελευθερώνει μεγάλο μέρος του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη και αποθηκεύεται από τα δέντρα.
Διαβάστε ακόμη