«Η Ευρώπη θέλει να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη της σύντηξης» τόνισε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, μιλώντας στην εναρκτήρια Υπουργική Συνάντηση της Παγκόσμιας Ομάδας Ενέργειας Σύντηξης (WFEG) της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Ρώμη, ως μέρος της Ιταλικής Προεδρίας της G7. Στην ομιλία της, η κ. Simson τόνισε την ανάγκη της Ευρώπης για ενεργειακή καινοτομία και την υιοθέτηση της πυρηνικής σύντηξης ως μια ασφαλή, καθαρή και επαναστατική πηγή ενέργειας, που θα συμπληρώνει τις ανανεώσιμες πηγές και θα συνεισφέρει στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2050. Επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, όπως η πυρηνική σύντηξη, για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία διεθνούς συνεργασίας και ιδιωτικών επενδύσεων, ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη σύντηξη, και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του κοινού προς αυτή την τεχνολογία. Τέλος, υπογράμμισε πως η σύντηξη μπορεί να είναι μια παγκόσμια, πολυμερής προσπάθεια που θα οδηγήσει σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών και θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Κάντρι Σίμσον:
Κύριε Γενικέ Διευθυντή Grossi,
Κύριε Υπουργέ Tajani,
Κύριε Υπουργέ Pichetto Fratin,
Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας.
Είναι τιμή μου να συμμετέχω σήμερα, εδώ στη Ρώμη, στην Εναρκτήρια Υπουργική Συνάντηση της Παγκόσμιας Ομάδας Ενέργειας Σύντηξης. Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρωθυπουργό Meloni που φιλοξενεί αυτό το γεγονός ως μέρος της ιταλικής προεδρίας της G7 και τον Γενικό Διευθυντή Grossi για την οργάνωση. Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη που βλέπω τόσους εκπροσώπους κυβερνήσεων, αλλά και οργανισμούς σύντηξης, ερευνητικά ιδρύματα, CEOs νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της σύντηξης. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε κρίσιμη στιγμή για την προώθηση της ενέργειας σύντηξης. Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Βαλένθια την προηγούμενη εβδομάδα, με την απώλεια τόσων ζωών, οι ισχυρές βροχές στην Κεντρική Ευρώπη, η ξηρασία στην Αφρική, οι τυφώνες στην Αμερική – όλα αυτά είναι σήματα κινδύνου που στέλνει ο πλανήτης μας σχετικά με μια επερχόμενη κλιματική κρίση.
Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ταχύτερα και πιο σοβαρά από ό,τι προβλεπόταν. Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι ενδεχομένως πλησιάζουμε σε σημεία καμπής, όπου ο πλανήτης μας θα απελευθερώσει δυνάμεις της φύσης πέρα από τον έλεγχό μας. Γνωρίζουμε ότι αυτή η εξελισσόμενη κρίση είναι το αποτέλεσμα της αδιάκοπης χρήσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών υπερρυπαντικών από διάφορες οικονομικές δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή, ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να αναπτυχθεί, να ευημερήσει, να εξελιχθεί. Αυτή η ενέργεια πρέπει να είναι καθαρή και ασφαλής. Η πυρηνική σύντηξη μπορεί να το προσφέρει αυτό. Όπως γνωρίζετε, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Έχουμε δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο για την επίτευξη των στόχων του 2030. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ η πυρηνική ενέργεια έχει επίσης σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.
Το Σχέδιο Στόχου για το 2040 της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, θέτει την ΕΕ σε πορεία για έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας όπου πάνω από το 90% θα παράγεται από πηγές μηδενικών εκπομπών. Όσο περισσότερο προχωράμε τις επόμενες δύο δεκαετίες, ακόμη και με την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και τη χρήση συμβατικής πυρηνικής ενέργειας, θα χρειαστούμε μια νέα γενιά πηγών ενέργειας. Η ΕΕ δεν έχει επιλογή. Πρέπει να καινοτομήσουμε. Πρέπει να εξελιχθούμε. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική της ενέργειας σύντηξης. Για την ΕΕ, η σύντηξη είναι μια επαναστατική, καθαρή, ασφαλής πηγή ενέργειας που μπορεί να βοηθήσει στην ενεργειακή μετάβαση και να αποτελέσει το ιδανικό συμπλήρωμα των ανανεώσιμων πηγών. Η σύντηξη μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική που αποφεύγει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων οικονομιών με αυξανόμενους πληθυσμούς και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες.
Κυρίες και κύριοι,
Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ σήμερα είναι πολύ απλός. Η Ευρώπη θέλει να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη της ενέργειας σύντηξης. Έχουμε επενδύσει συστηματικά σε αυτόν τον τομέα για πολλά χρόνια. Η ΕΕ υποστηρίζει την πυρηνική σύντηξη μέσω του ερευνητικού και εκπαιδευτικού προγράμματος Euratom. Συμβάλλουμε στην προώθηση της σύντηξης κυρίως μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ITER, στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος συνεισφέρων, με 5,6 δισ. ευρώ δεσμευμένα έως το 2027. Το ITER είναι το πιο φιλόδοξο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα σύντηξης στον κόσμο. Στοχεύει να πραγματοποιήσει μία από τις πιο εξελιγμένες μηχανές που έχουν κατασκευαστεί ποτέ — ένα πειραματικό σύστημα σύντηξης που μοιάζει με εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία μας για να αποδείξουμε σε μεγάλη κλίμακα ότι η σύντηξη μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη πηγή ενέργειας.
Η επίτευξη αυτού είναι κρίσιμη για να ανοίξει ο δρόμος από την τεχνολογική ανάπτυξη στους λειτουργικούς αντιδραστήρες σύντηξης. Δεν είναι όμως μόνο ένα επιστημονικό πείραμα. Ενισχύει την καινοτομία, εμπνέει ένα κύμα νεοφυών επιχειρήσεων. Είναι ένα κέντρο τεχνογνωσίας στη σύντηξη, κρίσιμο για την ανάπτυξη βιομηχανικών δυνατοτήτων και τη δημιουργία μιας ισχυρής αλυσίδας εφοδιασμού στη σύντηξη. Παρόλα αυτά, το ITER είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Γύρω του υπάρχει ένα δίκτυο επιστημόνων, ερευνητών, εργαστηρίων, εταιρειών. Ένας ιδιωτικός τομέας που επενδύει για να αναπτύξει τεχνολογίες σύντηξης και να τις βγάλει από τα εργαστήρια στην αγορά, δημιουργώντας ένα επιχειρηματικό πλαίσιο για τη σύντηξη. Τα καλά νέα είναι ότι μετά από δεκαετίες προσπαθειών, πλησιάζουμε στην ανακάλυψη. Υπήρξε θεαματική πρόοδος, με πειράματα που παράγουν καθαρή ενεργειακή απόδοση από τη σύντηξη. Παρακολούθησα προσωπικά το πείραμα JT-60SA στην Ιαπωνία, προϊόν συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας. Οι επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, κατακλύζουν αυτόν τον τομέα. Αλλά η εμπειρία μας στην ΕΕ δείχνει ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα, στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ας επισημάνω συνοπτικά τους βασικούς παράγοντες που, από την πλευρά της ΕΕ, θα είναι ζωτικοί για την περαιτέρω προώθηση της σύντηξης:
1. Η σύντηξη θα πρέπει να προσελκύσει επενδυτές και να αναπτυχθεί και να κλιμακωθεί από τη βιομηχανία.
2. Χρειάζεται ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο ειδικό για τη σύντηξη.
3. Η εμπιστοσύνη του κοινού είναι απαραίτητη.
4. Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση στη σύντηξη είναι κρίσιμες για τη δημιουργία εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Κυρίες και κύριοι,
Η τεχνολογία σύντηξης είναι ένα από τα πιο περίπλοκα επιστημονικά έργα που έχουν αναληφθεί ποτέ. Η πορεία προς την ενέργεια σύντηξης δεν είναι ένας δρόμος που μπορεί να διανυθεί από μια μόνο χώρα, οργανισμό ή ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι μια ομαδική προσπάθεια. Η ενέργεια σύντηξης είναι σύμβολο του τι μπορεί να επιτύχει η ανθρωπότητα με συνεργασία. Η ΕΕ εργάζεται σε πολλά υποσχόμενα έργα. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει τις δικές τους προοπτικές για τη σύντηξη. Η Κίνα έχει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα σύντηξης. Η Ιαπωνία έχει καθιερώσει τη δική της στρατηγική σύντηξης. Η Ινδία και η Νότια Κορέα συμμετέχουν στο έργο ITER. Σε έναν κόσμο που σπαράσσεται από συγκρούσεις, η ενέργεια σύντηξης μπορεί να είναι μια ιστορία παγκόσμιας συνεργασίας. Είναι μια ιστορία για ένα κοινό καλό. Γιατί η σύντηξη υπόσχεται να αντικαταστήσει τον κίνδυνο μιας κλιματικής κρίσης από τα ορυκτά καύσιμα με ένα σύστημα μηδενικών εκπομπών και ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η σημερινή πρώτη συνάντηση της Παγκόσμιας Ομάδας Ενέργειας Σύντηξης ανοίγει την πόρτα σε αυτό το μέλλον. Ας συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, να διευρύνουμε τα όρια του εφικτού για την επιστήμη και την ενέργεια.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Διαβάστε ακόμη