Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 22% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας, με τη Σαουδική Αραβία να ακολουθεί με παραγωγή 11%. Η συντριπτική πλειονότητα του αμερικανικού αργού καταναλώνεται εντός της χώρας, η οποία είναι επίσης ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο.
«Η ενέργεια των ΗΠΑ έχει απελευθερωθεί. Στην πραγματικότητα, αν κοιτάξετε τι συνέβη τα τελευταία δύο, τρία χρόνια, η παραγωγή πετρελαίου δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή … [η] επανάσταση του αμερικανικού πετρελαίου από σχιστόλιθο λαμβάνει πραγματικά χώρα», δήλωσε ο Πουγιάν στο CNBC, στο ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο Adipec στο Άμπου Ντάμπι.
Περίπου το 64% της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου των ΗΠΑ είναι σχιστολιθικό και ο Γάλλος διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς ενεργειακής εταιρείας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα είναι σύντομα επίσης το Νο 1 στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
«Νομίζω ότι αυτό αποτελεί μέρος της πολιτικής ρητορικής», δήλωσε ο Πουγιάν. «Η άποψή μου είναι ότι όποιο και αν είναι το [νικητήριο] στρατόπεδο, στην πραγματικότητα, η ενέργεια είναι πραγματικά ένα από τα μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ και όποιος και αν κερδίσει [θα βάλει] τις ΗΠΑ πρώτες, θα έλεγα».
Ενόψει των εκλογών, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι εδώ και καιρό υπέρμαχοι της παραγωγής σχιστολιθικών πετρωμάτων στις ΗΠΑ, πιέζοντας για την απορρύθμιση του κλάδου και την επέκταση των έργων γεώτρησης – προκαλώντας την οργή των ακτιβιστών για το κλίμα και πολλών αριστερών.
Αλλά η υποψήφια των Δημοκρατικών και αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις έχει πλέον αλλάξει τη θέση της σχετικά με το fracking, εκφράζοντας την υποστήριξή της για την αμφιλεγόμενη διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και υποσχόμενη να μην την απαγορεύσει ως πρόεδρος, παρά τα χρόνια φωνητικής αντιπολίτευσης.
Η συντομογραφία της υδραυλικής ρωγμάτωσης, η διαδικασία – η οποία χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες νερού και μπορεί να είναι επιβλαβής για το περιβάλλον – άνοιξε το δρόμο για την επανάσταση του σχιστόλιθου στην Αμερική, εκτινάσσοντας την παραγωγή πετρελαίου της χώρας από το χαμηλό ρεκόρ των 5,1 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το 2008 στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 13 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το 2023.
«Η Κάμαλα Χάρις έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει το fracking του σχιστολιθικού πετρελαίου και του σχιστολιθικού αερίου. Οπότε νομίζω ότι είναι μέρος του παιχνιδιού», δήλωσε ο Πουγιάν. «Και πάλι, για μένα, σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ενέργεια σε σύγκριση με πολλούς [στον] υπόλοιπο κόσμο. Επομένως, θα εκπλαγώ αν δω όποιον εκλεγεί να χάνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
Η ενεργειακή κυριαρχία παίζει επίσης ρόλο όταν πρόκειται για τις εξαγωγές και τη γεωπολιτική ισχύ των ΗΠΑ, καθώς η χώρα μπόρεσε να ενισχύσει τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος μειώνει τις ρωσικές εισαγωγές της μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ προμήθευαν σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης το 2023, σύμφωνα με την Cedigaz, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να παράγεται από σχιστολιθικές γεωτρήσεις.
Ο Πουγιάν σημείωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν πιο περιοριστική στο άνοιγμα νέων εκτάσεων για γεωτρήσεις, «αλλά την ίδια στιγμή, ενέκριναν ένα έργο από την Αλάσκα», είπε.
«Οπότε, εννοώ, είναι πιο ισορροπημένο από ό,τι νομίζουμε», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies. «Και η άποψή μου είναι ότι, και πάλι: «Πρώτα οι ΗΠΑ», όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος».
Διαβάστε ακόμη