Στόχος της Τουρκίας είναι να διαθέτει 7.200 μεγαβάτ πυρηνικής ενέργειας έως το 2035, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ (Alparslan Bayraktar), προσθέτοντας ότι χωρίς πυρηνική ενέργεια η χώρα είναι απίθανο να επιτύχει τον στόχο του 2052 για καθαρή μηδενική ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Hurriyet Daily News.

«Πρέπει να κατασκευάσουμε άλλους δύο αντιδραστήρες μέχρι το 2035 για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο», δήλωσε στην εφημερίδα Milliyet.

Υπενθύμισε ότι η Τουρκική Δημοκρατία σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλους δύο πυρηνικούς σταθμούς στην επαρχία Σινώπης της Μαύρης Θάλασσας και στην περιοχή της Θράκης. Διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα σχετικά με τα σχεδιαζόμενα πυρηνικά εργοστάσια.

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία κατασκευάζεται από τη Rosatom

Επί του παρόντος, η ρωσική Rosatom κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας, τον Akkuyu ΝPP, στη νότια επαρχία Μερσίνη.

«Τα επόμενα 20 χρόνια, πρέπει να κατασκευάσουμε 4 αντιδραστήρες στο Akkuyu και [τους προγραμματισμένους πυρηνικούς σταθμούς] στη Σινώπη και στην περιοχή της Θράκης ο καθένας», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έθεσε το θέμα στη Siemens, η οποία απέκρυψε ορισμένα βασικά εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν στο εργοστάσιο Akkuyu. Ο Σολτς έστειλε επίσης επιστολή στη Rosatom σχετικά με την παράδοση, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

«Ο Σολτς είπε στον πρόεδρό μας [Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] ότι η Siemens θα παραδώσει τα ανταλλακτικά. Αλλά είναι πλέον πολύ αργά για τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν ήδη στραφεί στην Κίνα [για να αποκτήσουν τα εξαρτήματα]. Πιθανότατα τα γερμανικής κατασκευής εξαρτήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν στο Akkuyu», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.

Σημείωσε ότι η Siemens φέρεται να μην παρέδωσε τα εξαρτήματα λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«[Η Siemens] έλαβε την παραγγελία το 2020, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είχε καν ξεκινήσει… Η Rosatom δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, σύμφωνα με το Hurriyet Daily News.

Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Akkuyu ξεκίνησε το 2018. Ο σταθμός θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.800 μεγαβάτ. Θα καλύπτει περίπου το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Διαβάστε ακόμη