Οι αντίθετες πολιτικές για το κλίμα των υποψηφίων προέδρων Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ αναδεικνύουν σημαντικές διαφορές στις φιλοσοφίες τους για την ενέργεια, την περιβαλλοντική ρύθμιση και τη διεθνή συνεργασία, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται στήθος με στήθος λίγο πριν τις εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ.

Βασικές διαφορές στη στρατηγική για το κλίμα

Ως υποψήφια των Δημοκρατικών, η Κάμαλα Χάρις προωθεί μια προληπτική προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας την ανάγκη οι ΗΠΑ να ηγηθούν των παγκόσμιων κλιματικών προσπαθειών. Αν και δεν έχει δημοσιεύσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για το κλίμα, το παρελθόν της ως γερουσιαστής από την Καλιφόρνια αναδεικνύει τη δέσμευσή της σε περιβαλλοντικές πολιτικές, καθώς υποστήριξε το Green New Deal, με στόχο την ταχεία μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη ρητορική της, η Χάρις τονίζει τη σημασία του καθαρού αέρα και του νερού ως θεμελιωδών δικαιωμάτων, συνδέοντας την περιβαλλοντική δικαιοσύνη με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο euronews.

Επιπλέον, ο ρόλος της Χάρις στην ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού υπογραμμίζει τη δέσμευσή της για την προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Σύμφωνα με αναφορές, πέρυσι δημιουργήθηκαν πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας, με περισσότερες από τις μισές στον τομέα της καθαρής ενέργειας, γεγονός που αποδεικνύει την πεποίθησή της ότι η δράση για το κλίμα μπορεί επίσης να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη.

Σε πλήρη αντίθεση, ο Τραμπ έχει επικρίνει ανοιχτά τους κανονισμούς για το κλίμα που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τους υπερβολικούς και επιζήμιους για την αμερικανική ενεργειακή ανεξαρτησία. Υποστηρίζει την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου, προωθώντας τη νοοτροπία «drill,baby, drill»,ένα σύνθημα που υποστηρίζει την αύξηση των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδίως στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η προηγούμενη κυβέρνηση του Τραμπ επιχείρησε να ανατρέψει πάνω από 100 περιβαλλοντικές προστασίες και δεσμεύεται να συνεχίσει αυτή την τάση, με στόχο να διαλύσει αυτό που περιγράφει ως «Πράσινη Νέα Απάτη».

Το όραμα του Τραμπ δίνει προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα οικονομικά κέρδη από την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν άφθονους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν με σκοπό το κέρδος. Η πλατφόρμα του περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και μείωση των ρυθμιστικών εμποδίων για την παραγωγή ενέργειας, τοποθετώντας τον εαυτό του ως υπέρμαχο της αμερικανικής ενεργειακής κυριαρχίας.

Ηλεκτρικά οχήματα

Οι υποψήφιοι διαφέρουν επίσης έντονα ως προς την προσέγγισή τους για τα ηλεκτρικά οχήματα. Η Χάρις τάσσεται υπέρ της αυξημένης υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων, θεωρώντας τα ως ζωτικό μέρος της μετάβασης σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Υποστηρίζει τις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις που αποσκοπούν στην επέκταση του στόλου των ηλεκτρικών σχολικών λεωφορείων, τονίζοντας τα οφέλη για τη δημόσια υγεία των παιδιών.

Αντίθετα, ο Τραμπ έχει επικρίνει τους αυστηρούς κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων, χαρακτηρίζοντάς τους ως «δολοφόνους» θέσεων εργασίας. Ενώ αναγνωρίζει έναν ρόλο για τα ηλεκτρικά οχήματα, παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στα εκτεταμένα ρυθμιστικά μέτρα που τα προωθούν, προτείνοντας την ανατροπή των κινήτρων για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, αν εκλεγεί.

Δαπάνες για το κλίμα και δημιουργία θέσεων εργασίας

Η κυβέρνηση Χάρις έχει συνδεθεί με σημαντικές επενδύσεις σε πρωτοβουλίες για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένου του δικομματικού νόμου για τις υποδομές ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος παρέχει οικονομικά κίνητρα για έργα καθαρής ενέργειας. Η δέσμευση αυτή αντικατοπτρίζεται στις στατιστικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με τις θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας να ξεπερνούν τους παραδοσιακούς ρόλους στον ενεργειακό τομέα υπό την ηγεσία του Μπάιντεν.

Η άποψη του Τραμπ είναι ότι τέτοιου είδους δαπάνες για το κλίμα κατανέμουν λανθασμένα τα χρήματα των φορολογουμένων και θέτουν σε κίνδυνο τις αμερικανικές θέσεις εργασίας ωθώντας τη βιομηχανία στο εξωτερικό. Η εκστρατεία του υποστηρίζει ότι οι πολιτικές της Χάρις θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές ενέργειας και οικονομικές επιβαρύνσεις για τους Αμερικανούς.

Διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα

Ένας κρίσιμος τομέας απόκλισης έγκειται στις προσεγγίσεις τους όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις για το κλίμα. Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη Συμφωνία του Παρισιού ως μια ελαττωματική συμφωνία που ωφελεί δυσανάλογα άλλες χώρες, ενώ υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Μάλιστα, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και έχει δεσμευτεί να το πράξει ξανά.

Στον αντίποδα, η Χάρις υποστηρίζει την επαναπροσέγγιση της Συμφωνίας του Παρισιού και τη θεωρεί ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ηγεσία στον τομέα του κλίματος. Διαμορφώνει τη διεθνή συνεργασία ως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας τον ρόλο των ΗΠΑ στον καθορισμό παγκόσμιων προτύπων.

Υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)

Οι υποψήφιοι διαφέρουν επίσης όσον αφορά τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε σε παύση την έγκριση νέων τερματικών σταθμών εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για την αξιολόγηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ευθυγραμμιζόμενη με τις ανησυχίες των οικολόγων για τις επιπτώσεις του φυσικού αερίου στο κλίμα. Η Χάρις αναμένεται να επιβάλει αυστηρά κλιματικά πρότυπα σε τέτοια έργα, αντανακλώντας την ευρύτερη αντίθεσή της στην επέκταση των ορυκτών καυσίμων.

Ο Τραμπ, ωστόσο, υπόσχεται να επισπεύσει τις εγκρίσεις για τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία και την οικονομική ανάπτυξη. Η άμεση υποστήριξή του για την επέκταση των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου ευθυγραμμίζεται με τη γενικότερη ενεργειακή στρατηγική του.

Διαβάστε ακόμη