Στον κλοιό της Volkswagen ενδέχεται να βρεθεί o κορυφαίος γερμανικός όμιλος χάλυβα Thyssen Krupp υπό το βάρος των αυξημένων ενεργειακών τιμών, αλλά και της κρίσης της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Μ΄άλλα λόγια, υπάρχουν φόβοι για απολύσεις εργαζομένων, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα πιστεύουν συνδικαλιστές του γερμανικού συνδικάτου μετάλλου (IG – Mettal). Ζήτημα αιχμής αυτή τη στιγμή για την Thyssen Krupp είναι οι σχέσεις της με τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Ντανιέλ Κρετίνσκι (Daniel Kretinsky). Ο βιομηχανικός όμιλος Thyssen Krupp δεν θέλει να βασιστεί αποκλειστικά σε μια συμφωνία με τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Ντανιέλ Κρετίνσκι, o oποίος υποστηρίζει τον διαχωρισμό της επιχείρησης χάλυβα που μαστίζεται από την κρίση. «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε επιτυχία», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της ThyssenKrupp, Γενς Σούλτε (Jens Schulte).
Ωστόσο, σαφήνεια για το πού θα οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κρετίνσκι και Thyssen Krupp θα υπάρξει μόνο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Πρώτα πρέπει να καταρτιστεί ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο για την επιχείρηση χάλυβα, το οποίο θα είναι πιθανότατα έτοιμο την άνοιξη του 2025. Αυτό θα αποτελέσει στη συνέχεια τη βάση για τις συνομιλίες με την εταιρεία ενεργειακών συμμετοχών EPCG του Κρετίνσκι σχετικά με την αύξηση της συμμετοχής της από το σημερινό 20% στο 50%. «Εάν αυτό συμβεί, θα διαπραγματευτεί μια δίκαιη και βέλτιστη συμφωνία ιδιοκτησίας μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου της χαλυβουργίας, του Κρετίνσκι και των εκπροσώπων των εργαζομένων», εξήγησε ο διευθυντής, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του οικονομικού διευθυντή τον Ιούνιο.
Είναι επίσης πιθανό η EPCG να παραμείνει με το τρέχον πακέτο και να μην το αυξήσει. Ακόμη και στην περίπτωση πλήρους αποχώρησης του Κρετίνσκι, η Thyssen Krupp θα συνεχίσει το σχέδιό της να καταστήσει σταδιακά ανεξάρτητη την επιχείρηση χάλυβα. «Στο παρελθόν είχαμε επίσης συνομιλίες με άλλους βιομηχανικούς εταίρους και εταιρείες χάλυβα και, σε περίπτωση αμφιβολίας, θα επαναλαμβάναμε τις συνομιλίες αυτές ή θα βλέπαμε αν θα μπορούσαμε να ανεξαρτητοποιήσουμε την επιχείρηση μόνοι μας», δήλωσε ο Σούλτε.
Ωστόσο, ο τομέας χάλυβα θα πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις του για να γίνει κάτι τέτοιο. «Μια δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές». Η Thyssen-Krupp Steel Europe πρέπει να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά. Εξετάζει κατά πόσον τομείς θα μπορούσαν να ανατεθούν σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Η Thyssen Krupp ψάχνει λύσεις
Η Thyssen-Krupp αναζητά εδώ και χρόνια μια λύση για την κυκλική επιχείρηση υλικών. Η θυγατρική Thyssen-Krupp Steel Europe – όπως και ολόκληρος ο κλάδος με ομίλους όπως η Salzgitter και η ArcelorMittal – αγωνίζεται με το υψηλό ενεργειακό κόστος, την πτώση των τιμών του χάλυβα και την αδύναμη ζήτηση από σημαντικούς πελάτες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η μηχανολογική βιομηχανία. Η IG Metall φοβάται ότι πρόκειται να περικοπούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τα τελευταία χρόνια, μια σχεδιαζόμενη κοινοπραξία με την ινδοβρετανική εταιρεία Tata Steel Europe απέτυχε, όπως και μια εξαγορά από τον βρετανικό ανταγωνιστή Liberty Steel. Οι κάτοικοι της Κάτω Σαξονίας απέρριπταν πάντα την ιδέα μιας Deutsche Stahl AG με τη συμμετοχή της Salzgitter. Ο διευθύνων σύμβουλος της Thyssen-Krupp, Μιγκέλ Λόπεζ, στοχεύει τώρα σε μια κοινοπραξία χάλυβα 50:50 με την ενεργειακή εκμετάλλευση EPCG του Κρετίνσκι.
Ο CFO, Σούλτε, εξήρε τη δέσμευση του Τσέχου και τόνισε τα πλεονεκτήματα των σχεδίων. «Ο Ντανιέλ Κρετίνσκι συμμετέχει εντατικά σε όλες τις συζητήσεις». Αυτές περιελάμβαναν συνεδριάσεις του εποπτικού συμβουλίου της Χαλυβουργίας καθώς και συζητήσεις σχετικά με ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. «Είναι καλός ακροατής, αλλά έχει επίσης πολύ σαφείς ιδέες». Η EPCG είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Thyssen-Krupp Steel Europe είναι ο μεγαλύτερος γερμανικός όμιλος χάλυβα. Με έδρα το Ντούισμπουργκ, η εταιρεία απασχολεί περίπου 27.000 άτομα. Το μέλλον της Hüttenwerke Krupp Mannesmann (HKM) με περίπου 3.000 εργαζόμενους είναι επίσης ασαφές. Η Thyssen-Krupp θέλει να πουλήσει την εταιρεία, στην οποία κατέχει το 50% των μετοχών. Η επενδυτική εταιρεία CE Capital Partners με έδρα το Αμβούργο φέρεται να ενδιαφέρεται.
Σύμφωνα με τον Σούλτε, η ThyssenKrupp έχει ανοίξει τα βιβλία της στον ενδιαφερόμενο και θέλει να βολιδοσκοπήσει τις μελλοντικές επιχειρηματικές προοπτικές της HKM με τη γνώμη ενός εμπειρογνώμονα. «Θέλουμε οπωσδήποτε να αποφύγουμε να αγοραστεί η εταιρεία και στη συνέχεια να περιέλθει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία». Η Thyssen-Krupp επικεντρώνεται επί του παρόντος στην πώληση, διότι αυτό θα ήταν καλύτερο από την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο της HKM.
Διαβάστε ακόμη