Το ισοσταθμισμένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs) στην Ιταλία είναι πιθανό να ανέλθει στα 114 ευρώ/MWh μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, ωστόσο στη συνέχεια το κόστος τους θα πέσει, ως αποτέλεσμα τεχνολογικών και άλλων βελτιώσεων. Η Ιταλία, η οποία έχει εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια από το 1987, στοχεύει να ξαναμπεί δυναμικά στον συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να καλύπτει από πυρηνική ενέργεια το 11% έως το 22% της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα έως τα μέσα του αιώνα. Μάλιστα, για την «επανεκκίνηση» του κλάδου, η Ιταλία στρέφεται στους νέους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs).
Όπως αναφέρει το Montel, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές πυρηνικές μονάδες στην Ιταλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 64 ευρώ/MWh, το οποίο δείχνει ότι προς το παρόν η παραγωγή ενέργειας από τους νέους SMRs είναι ακριβότερη επιλογή. Παράλληλα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι ακόμα φθηνότερη, αφού το LCOE της ηλιακής ενέργειας στην Ιταλία προβλέπεται να φτάσει τα επόμενα χρόνια τα 39 ευρώ/MWh, ενώ της αιολικής ενέργειας τα 55 ευρώ/MWh. Ωστόσο, μέχρι το 2035 η Ιταλία θα μπορούσε να στοχεύσει στην κατασκευή πιο προηγμένων SMRs σε μία τοποθεσία, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το LCOE τους στα 81 ευρώ/MWh, εκμεταλλευόμενη «διδάγματα» από τις αρχικές πιλοτικές μονάδες. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Montel, η κατασκευή πολλαπλών SMRs σε μία μόνο τοποθεσία θα μειώσει ακόμα περισσότερο το ισοσταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας, κατεβάζοντας το στα 54 ευρώ/MWh σταδιακά. Αν συμβεί αυτό, τότε τα SMRs θα αποτελούν μία πολύ ανταγωνιστική πηγή ενέργειας.
Οι προοπτικές των SMRs στην Ιταλία
Η Ιταλία σε μία δεκαετία θα μπορούσε να έχει 400 MW από SMRs, ενώ, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα μπορούσε να έχει 8 GW μέχρι το 2050. Η κυβέρνηση της χώρας πιστεύει πως η αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό στην Ιταλία, η οποία υπαγορεύεται από την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων και της αυξανόμενης ηλεκτροδότησης των συστημάτων θέρμανσης, θα μπορούσε να καλυφθεί εν μέρει από τη νέα πυρηνική τεχνολογία των SMRs, οι οποίοι αποτελούν μια πιο ευέλικτη και φθηνή, μακροπρόθεσμα, επιλογή σε σχέση με τους παραδοσιακούς πυρηνικούς σταθμούς. Μάλιστα, υπάρχει η άποψη πως η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να «ισορροπήσει» το ενεργειακό σύστημα της Ιταλίας, όπου η περισσότερη ζήτηση βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, ενώ η περισσότερη παραγωγή από ΑΠΕ βρίσκεται στο νότιο τμήμα.
Παρά τα παραπάνω, οι εξελίξεις ως προς την «επανεκκίνηση» του πυρηνικού τομέα στην Ιταλία θα καθοριστούν από την πολιτική βούληση, αλλά και από την ύπαρξη του αναγκαίου ρυθμιστικού πλαισίου. Τέλος, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η ιταλική κοινή γνώμη, αφού στο παρελθόν οι Ιταλοί πολίτες έχουν μπλοκάρει με δημοψηφίσματα τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.
Διαβάστε ακόμη