Πολλές εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στη Γερμανία δεν πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας, καθώς παρατηρούνται προβλήματα όπως σκουριασμένα δοχεία και προσωρινές εγκαταστάσεις που λειτουργούν χωρίς άδεια, σύμφωνα με έκθεση της αντιπυρηνικής οργάνωσης Ausgestrahlt και του Μητροπολιτικού Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Μονάχου. Σύμφωνα με το Clean Energy Wire, οι οργανώσεις ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τους κινδύνους της ελλιπούς διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων και απαιτούν μια συνολική και ασφαλή πυρηνική πολιτική.
«Δεν έχουμε ούτε μία εγκατάσταση προσωρινής αποθήκευσης που να είναι επαρκώς ασφαλής», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα πυρηνικών αποβλήτων Χέλγκε Μπάουερ από την Ausgestrahlt στην εφημερίδα Tagesspiegel Background. Ένα από τα ζητήματα που αναδεικνύουν οι ακτιβιστές είναι η μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων, τα οποία μετακινούνται συνεχώς καθώς κανείς δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη της αποθήκευσής τους. Η έκθεση διαπίστωσε ότι αυτό καθιστά επίσης τη Γερμανία ευάλωτη σε ενδεχόμενες σαμποτάζ. Τον Αύγουστο, υπήρξαν πτήσεις drones άγνωστης προέλευσης πάνω από το Μπρουνσμπύτελ, όπου λειτουργεί προσωρινός χώρος αποθήκευσης για ιδιαίτερα ραδιενεργά απόβλητα, σύμφωνα με το Tagesspiegel Background.
Η έκθεση για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία
Η έκθεση εξετάζει 216 πυρηνικές εγκαταστάσεις σε 71 τοποθεσίες στη χώρα, περιλαμβάνοντας 84 που βρίσκονται σε λειτουργία και 56 που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας ή βρίσκονται υπό διάλυση. Άλλες οργανώσεις, όπως η BUND και η Robin Wood, εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στην έκθεση. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC), η οποία συμβουλεύει θεσμούς της ΕΕ όπως η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, υιοθέτησε σαφή θέση μετά από συνεδρίαση τον Οκτώβριο, ζητώντας να χρηματοδοτούνται οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων.
Η συζήτηση για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων έχει γίνει σημαντικό θέμα στη Γερμανία πρόσφατα, καθώς έκθεση τον Αύγουστο ανέφερε ότι η αναζήτηση τελικού χώρου αποθήκευσης μπορεί να διαρκέσει έως τη δεκαετία του 2070. Η Γερμανία ολοκλήρωσε την κατάργηση των πυρηνικών της πέρυσι και πλέον θα χρειαστεί να αποθηκεύσει περίπου 1.900 μεγάλους περιέκτες ή γύρω στα 28.100 κυβικά μέτρα υψηλού επιπέδου ραδιενεργών αποβλήτων μέχρι το 2080.
Διαβάστε ακόμη