Οι επεκτάσεις των πυρηνικών σταθμών στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας και στο Τσερναβόντα της Ρουμανίας επιταχύνονται, αντικατοπτρίζοντας μια ισχυρή τάση προς την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας στα Βαλκάνια, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν τη βελτίωση της ενεργειακής τους ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στη Βουλγαρία, η Westinghouse Electric Company επεκτείνει τη σύμβασή της για το Front-End Engineering and Design (FEED) με την Kozloduy NPP-Newbuild, ενώ στη Ρουμανία, η EnergoNuclear, θυγατρική της κρατικής Nuclearelectrica, αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο για την ανάπτυξη των Μονάδων 3 και 4 στον πυρηνικό σταθμό του Τσερναβόντα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 29), που θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Κοζλοντούι, η Westinghouse, σε συνεργασία με την Kozloduy NPP-Newbuild, προχωρά στα σχέδια κατασκευής δύο νέων αντιδραστήρων AP1000, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ceenergy News. Η υπογραφή της επέκτασης της αρχικής σύμβασης FEED, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, υπογραμμίζει την πρόοδο του έργου και την αφοσίωση της Westinghouse στην διαφοροποίηση των πυρηνικών καυσίμων και στη βιωσιμότητα της λειτουργίας της μοναδικής βουλγαρικής πυρηνικής μονάδας.

Παράλληλα, το See News αναφέρει πως στη Ρουμανία, η EnergoNuclear πρόκειται να υπογράψει τη σύμβαση για την κατασκευή των Μονάδων 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού Τσερναβόντα, με τη συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών Fluor και Sargent & Lundy, της καναδικής Atkins Realis και της ιταλικής Ansaldo. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της COP29, η οποία θα διεξαχθεί στο Μπακού από 11 έως 22 Νοεμβρίου, ενώ η χρηματοδότηση του έργου έχει διασφαλιστεί με τη συμβολή των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιταλίας.

Η επέκταση αυτή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2032, θα βασιστεί στην τεχνολογία CANDU 6, η οποία χρησιμοποιεί φυσικό ουράνιο και βαρέα ύδατα, προσφέροντας στη Ρουμανία επιπλέον 1.400 MW πυρηνικής ισχύος, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες Μονάδες 1 και 2. Η Atkins Realis, που κατέχει την τεχνολογία CANDU, εκτιμά ότι η εφαρμογή της θα συμβάλλει καθοριστικά στην κάλυψη περίπου 20% των ενεργειακών αναγκών της Ρουμανίας με την ολοκλήρωση της επέκτασης.

Η απόφαση για την ενίσχυση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Κοζλοντούι και το Τσερναβόντα εντάσσεται στη στρατηγική των δύο χωρών για ενεργειακή ασφάλεια και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει θετικά το έργο της επέκτασης στο Τσερναβόντα, ενώ οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στους σταθμούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είναι διεθνώς αναγνωρισμένες για τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και απόδοσης που προσφέρουν. Οι εξελίξεις στα δύο αυτά έργα επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη τάση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη προς μια πιο ασφαλή και βιώσιμη πυρηνική ενέργεια. Η στρατηγική επιλογή Βουλγαρίας και Ρουμανίας αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή τους αυτάρκεια, προσφέροντας παράλληλα ισχυρό κίνητρο για αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη