Η BP ολοκλήρωσε την εξαγορά της Lightsource BP, αποκτώντας πλήρη ιδιοκτησία της επιχείρησης, ολοκληρώνοντας μια συμφωνία που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2023. Η συμφωνία αφορούσε το 50,03% της επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών που δεν κατείχε η BP και κλείστηκε για ένα ποσό που αναφέρεται στα 400 εκατομμύρια GBP (519 εκατομμύρια δολάρια). Περίπου 200 εκατομμύρια GBP από την τιμή αφορούσαν τη μεταφορά εσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν πριν ολοκληρωθεί η εξαγορά.

Η Lightsource BP, που ιδρύθηκε το 2010 ως Lightsource Renewables Energy, αναμένεται να συνεχίσει τη λειτουργία της με αυτόνομο μοντέλο, διατηρώντας την ανεξάρτητη επωνυμία της υπό την ιδιοκτησία της BP. Η πετρελαϊκή εταιρεία είχε επενδύσει για πρώτη φορά στην Lightsource το 2017, αποκτώντας μερίδιο 42% στην επιχείρηση με επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά την εξαγορά, η BP έχει ενοποιήσει το χρέος της Lightsource και έχει καταργήσει μια υπάρχουσα εγγύηση που είχε εκδώσει η BP. Η πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσε ότι ενδέχεται να φέρει και έναν στρατηγικό συνεργάτη στην επιχείρηση “εν καιρώ.”

Η Lightsource BP διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης έργων 62 GW με δραστηριότητες σε 19 παγκόσμιες αγορές. Σημαντικά έργα περιλαμβάνουν ένα φωτοβολταϊκό 560 MW στην Ελλάδα, το οποίο είναι υπό κατασκευή. Τον Αύγουστο του 2024, η εταιρεία πώλησε δύο ηλιακά πάρκα στις ΗΠΑ με συνολική χωρητικότητα 395 MW στην Jera Nex, μια επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ξεκίνησε από την ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Jera.

Σε δήλωσή του, ο William Lin, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της BP για το φυσικό αέριο και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε ότι η συμφωνία δημιουργεί έναν “κινητήρα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ξηρά για την BP.” Ο Joaquin Oliveira, διευθύνων σύμβουλος της Lightsource BP, πρόσθεσε: “Είμαι ενθουσιασμένος που ξεκινάμε το επόμενο κεφάλαιο, οδηγώντας την Lightsource BP σε νέα επίπεδα κερδοφορίας, ανάπτυξης και απόδοσης. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτήν την επιτυχημένη επιχείρηση και να εφαρμόζουμε τις δυνατότητές της για να υποστηρίξουμε την επιχείρηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα της BP”.

Διαβάστε ακόμη