Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Τουρκίας, TPAO, και η πετρελαϊκή αρχή της Σομαλίας υπέγραψαν συμφωνία για από κοινού εξερεύνηση υδρογονανθράκων στη Σομαλία, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μπαϊρακτάρ μίλησε σε τελετή στο Μογκαντίσου, όπου καλωσόρισε το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis της Τουρκίας, το οποίο θα αρχίσει την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά μήκος της ακτής της Σομαλίας σύμφωνα με συμφωνία του Μαρτίου. Ο Υπουργός σημείωσε ότι η νέα συμφωνία θα επεκτείνει τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Σομαλία. “Με αυτή τη συμφωνία, θα διεξάγουμε έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εδάφη της Σομαλίας,” δήλωσε χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες.

Νωρίτερα φέτος, η Τουρκία και η Σομαλία υπέγραψαν συμφωνία άμυνας και οικονομικής συνεργασίας κατά την επίσκεψη του Σομαλού Υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα. Η Τουρκία έχει γίνει στενός σύμμαχος της σομαλικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, χτίζοντας σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές, και παρέχοντας υποτροφίες σε Σομαλούς για σπουδές στην Τουρκία. Το 2017, η Τουρκία άνοιξε τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στο εξωτερικό της στο Μογκαντίσου και παρέχει εκπαίδευση στον σομαλικό στρατό και την αστυνομία.

Διαβάστε ακόμη