Η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας, Denisa Saková, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Lee Gyu Suk, Πρόεδρο της κορεατικής εταιρείας Hyundai Mobis, η οποία σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 174 εκατομμύρια ευρώ σε μια νέα εγκατάσταση που θα παράγει συστήματα PE, βασικό εξάρτημα για ηλεκτρικά οχήματα (EV), στη Νόβακι, δημιουργώντας 281 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το Ceenergy News, αυτό θα είναι το τρίτο κέντρο ηλεκτροκίνησης της εταιρείας στην Ευρώπη, μετά από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της στην Τσεχία και την Ισπανία, και θα αποτελέσει την πρώτη ευρωπαϊκή βάση παραγωγής για αυτό το κρίσιμο εξάρτημα ηλεκτροκίνησης. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην αυξανόμενη προστατευτιστική τάση και στις ρυθμίσεις για την προσαρμογή του ρυθμού μετάβασης των αυτοκινητοβιομηχανιών στα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη.

«Με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Σλοβακίας, θα επεκτείνουμε την επιχείρηση ηλεκτροκίνησής μας στην Κεντρική Ευρώπη, με κεντρικό σημείο το νέο εργοστάσιο παραγωγής συστημάτων PE στη Νόβακι», δήλωσε ο Πρόεδρος της Hyundai Mobis, Lee Gyu Suk.

Η εταιρεία στοχεύει να συνεργαστεί με την τοπική οικονομία, προσλαμβάνοντας τοπικό εργατικό δυναμικό, χρησιμοποιώντας περιφερειακούς προμηθευτές και μοιράζοντας την τεχνογνωσία της. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να ενισχύσει όχι μόνο την τοπική οικονομία αλλά και να εισαγάγει καινοτόμες λύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της Σλοβακίας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Είναι σημαντικό για μένα ότι αυτές οι θέσεις θα προσφέρουν πάνω από τον μέσο όρο μισθούς και θα δώσουν ευκαιρίες στους ανθρώπους των περιοχών μας», δήλωσε η Υπουργός Saková. «Είμαι ευχαριστημένη που προσελκύουμε επενδύσεις στη Σλοβακία, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής». Η νέα βάση παραγωγής στη Σλοβακία θα περιλαμβάνει επένδυση περίπου 350 δισεκατομμυρίων νοτιοκορεατικών γουόν (233 εκατομμύρια ευρώ). Όταν τεθεί σε λειτουργία, το εργοστάσιο θα έχει τη δυνατότητα να παράγει 300.000 συστήματα PE ετησίως για την ευρωπαϊκή αγορά.

Διαβάστε ακόμη