Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως στα προτεινόμενα προγράμματα μεταρρυθμίσεων της Αλβανίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας, βάσει των κριτηρίων του Ταμείου Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης. Άνοιξε τον δρόμο για τη χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάπτυξης, ύψους 2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 4 δισ. ευρώ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Τρεις κυβερνήσεις υποχρεούνται να υιοθετήσουν σχέδια δημοπρασίας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μετά από εγκρίσεις από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων της Αλβανίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας, με δεσμεύσεις για κοινωνικοοικονομικές και θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη σύγκλιση με την ΕΕ, βάσει του Σχεδίου Ανάπτυξης μέχρι το 2027, αναφέρει το Balkan Green Energy News. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι η μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που δεν υπέβαλε πρόταση. Τα κριτήρια τέθηκαν στο πλαίσιο του Ταμείου Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης, ύψους 6 δισ. ευρώ. Το ταμείο περιλαμβάνει 2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 4 δισ. ευρώ σε ευνοϊκά δάνεια, όπως τα όρισε η ΕΕ.

Απαιτήσεις από την ΕΕ για καταπολέμηση της διαφθοράς

Το τουλάχιστον 50% του συνολικού ποσού θα διατεθεί μέσω του Πλαισίου Επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF), ενώ το υπόλοιπο θα αποτελεί δάνεια προς τα κρατικά ταμεία. Οι πληρωμές θα γίνονται δύο φορές τον χρόνο μέχρι το τέλος του 2027, κατόπιν έγκρισης, όπως εξήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το WBIF είναι μια κοινή χρηματοδοτική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών-μελών, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και της Νορβηγίας, που στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής και συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων. Τα έγγραφα περιλαμβάνουν υποχρεώσεις για τους δικαιούχους να προλαμβάνουν, να ανιχνεύουν και να διορθώνουν φαινόμενα απάτης, διαφθοράς, συγκρούσεων συμφερόντων και παρατυπιών. Η χρηματοδότηση εξαρτάται από την επίτευξη συγκεκριμένων ορόσημων που περιλαμβάνονται στα προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

Εστίαση στις επενδύσεις ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος

Στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, της προστασίας του κλίματος και της ενέργειας, τα μέτρα επικεντρώνονται κυρίως στην εκπλήρωση υφιστάμενων υποχρεώσεων. Περιλαμβάνουν την υιοθέτηση και την εφαρμογή του Πακέτου Ολοκλήρωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές RED3 της ΕΕ, καθώς και τη σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας στις τιμές της αγοράς, συνοδευόμενες από μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Ορισμένες δράσεις αφορούν στόχους από τα εθνικά σχέδια ενέργειας και κλίματος (NECP), όπως για την ενεργειακή απόδοση. Επίσης, περιλαμβάνονται υποχρεώσεις σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τη δίκαιη μετάβαση για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τις περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα.

Διαβάστε ακόμη