Η Σερβία υπέγραψε σημαντική συμφωνία για έργο ηλιακής ενέργειας 1 GW με τη Hyundai Engineering και την UGT Renewables. Η σύμβαση για την κατασκευή φωτοβολταϊκών στη Σερβία, που θα προσθέσουν 1 GW νέας ηλιακής ισχύος, υπογράφηκε με την κοινοπραξία των εταιρειών Hyundai Engineering και UGT Renewables παρουσία του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η συμφωνία, που καλύπτει τόσο την κατασκευή όσο και τη συντήρηση μεγάλων αυτάρκων φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1 GW και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με συνολική χωρητικότητα 200 μεγαβάτ (MW), υπογράφηκε από την Υπουργό Μεταλλείων και Ενέργειας Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς και τον Γενικό Διευθυντή της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας EPS, Ντούσαν Ζίβκοβιτς.

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα κατασκευαστούν σε έξι τοποθεσίες στη Σερβία. Η μεγαλύτερη μονάδα προγραμματίζεται για την περιοχή του Νεγκότιν και του Ζάιετσαρ, με ισχύ 460 MW, ενώ άλλη σημαντική εγκατάσταση θα ανεγερθεί στο Μπόσνιατσε, στο δήμο Λεμπάνε, με ισχύ 302 MW. Αυτοί οι έξι αυτάρκεις ηλιακοί σταθμοί αναμένεται να παράγουν κατά μέσο όρο 1.600 γιγαβατώρες (GWh) ετησίως, διασφαλίζοντας σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά σε όλη τη Σερβία, καθώς όλοι οι σταθμοί θα συνδεθούν σε ένα ενιαίο δίκτυο μεταφοράς.

Η Σερβία αντλεί το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα

Προς το παρόν, η Σερβία αντλεί πάνω από το 60 τοις εκατό της ηλεκτρικής της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Οι μεγάλης κλίμακας ηλιακοί σταθμοί προσφέρουν βέλτιστη λύση για την ταχεία επίτευξη υψηλών δυνατοτήτων από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς να επιβαρύνουν το δίκτυο μεταφοράς. Αυτό παρέχει επίσης πράσινη ενέργεια στην οικονομία, επιτρέποντας τη συνέχιση της παραγωγής και των εξαγωγών χωρίς πρόσθετο κόστος.

Οι πρώτες ενεργειακές δυνατότητες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία ήδη από το 2027, με την ολοκλήρωση του έργου, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ηλιακών σταθμών, να προγραμματίζεται για τα μέσα του 2028. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν σε ένα χρόνο, έως τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το χωροταξικό σχέδιο, η τεχνική τεκμηρίωση, οι μελέτες περιβαλλοντικής προστασίας και οι εκτιμήσεις για ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διαβάστε ακόμη