Οι υπουργοί της ομάδας των μεγαλύτερων οικονομιών της G20 συμφώνησαν την Πέμπτη ότι το διεθνές εμπόριο και οι επενδύσεις θα πρέπει να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και να ενισχύσουν τη συμμετοχή των γυναικών στο παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters.

Συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη επιτάχυνσης της μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για την επίτευξη ενός «ταχύτερου, πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού», συστήματος επίλυσης συγκρούσεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας και υπουργός Εμπορίου Geraldo Alckmin.

Οι προτάσεις που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς εμπορίου της G20 που συναντήθηκαν στη Μπραζίλια θα προταθούν στους ηγέτες της ομάδας στην ετήσια σύνοδο κορυφής που θα φιλοξενήσει η Βραζιλία τον Νοέμβριο στο Ρίο ντε Τζανέιρο και θα προσαρτηθούν στην κοινή τους δήλωση.

Είναι η πρώτη φορά που η G20 ασχολείται με το θέμα της αυξημένης ένταξης των γυναικών στο διεθνές εμπόριο, δήλωσε ο Alckmin, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (Luiz Inácio Lula da Silva) επέμεινε να γίνει αυτό μια αρχή της G20.

Η Βραζιλία, η οποία θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες για το κλίμα COP30 το επόμενο έτος, έδωσε επίσης προτεραιότητα στην ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και πρότεινε η G20 να ζητήσει εμπόριο και επενδύσεις που ενθαρρύνουν την περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ο Λούλα έχει επίσης θέσει ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης και οι υπουργοί συμφώνησαν να υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και την ενίσχυση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος, αναφέρει ανακοίνωση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης.

Στη μονοήμερη συνάντηση αποφεύχθηκαν τα διχαστικά θέματα, αν και τα μέλη εξέφρασαν τις απόψεις τους για τη Ρωσία και την Ουκρανία και την κατάσταση στη Γάζα, με ορισμένους να θέλουν να συζητηθούν στο πλαίσιο της G20 και άλλους να λένε ότι δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ, αναφέρει η ανακοίνωση της Βραζιλίας.

Διαβάστε ακόμη