Οι Σλοβένοι νομοθέτες ψήφισαν την Πέμπτη να ακυρώσουν ένα δημοψήφισμα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου, μετά από καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων και ειδικών που αμφισβήτησαν τη νομιμότητά του στο συνταγματικό δικαστήριο. Το νέο εργοστάσιο JEK 2 επρόκειτο να κατασκευαστεί δίπλα στο υπάρχον πυρηνικό εργοστάσιο Κρσκο, το οποίο ανήκει από κοινού στη Σλοβενία και την Κροατία και καλύπτει περίπου το 20% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Σλοβενία και το 16% στην Κροατία.
Όπως αναφέρει το Reuters, σαράντα εννέα βουλευτές από τους 90 του κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης του δημόσιου δημοψηφίσματος, ένας ήταν κατά και ένας απείχε από την ψηφοφορία. Το δημοψήφισμα ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το κοινοβούλιο της Σλοβενίας αποφάσισε να προκηρύξει το δημοψήφισμα με την ερώτηση: «Υποστηρίζετε την υλοποίηση του έργου JEK 2, το οποίο μαζί με άλλες πηγές χαμηλών εκπομπών θα διασφαλίσει σταθερή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας;»
Τι δήλωσαν οι νομοθέτες στη Σλοβενία
Ωστόσο, η δημόσια κριτική και για την ερώτηση και για το έργο οδήγησε τις κοινοβουλευτικές ομάδες να αποσύρουν την υποστήριξή τους για το δημοψήφισμα. Οι νομοθέτες δήλωσαν ότι υπάρχουν έγκυρες αμφιβολίες σχετικά με το αν οι ψηφοφόροι μπορούν να κάνουν μια ενημερωμένη, αυτόνομη και υπεύθυνη απόφαση για ένα τέτοιο ζήτημα. «Είμαι προσωπικά ικανοποιημένη που δεν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα», δήλωσε η πρόεδρος της Σλοβενίας, Νατάσα Πίρκ Μουσάρ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων STA. «Θα τονίσω πάντα ότι χρειάζεται σημαντικά περισσότερες πληροφορίες για ένα τέτοιο δημοψήφισμα».
Ωστόσο, παρατηρητές δηλώνουν ότι η ακύρωση του δημοψηφίσματος του επόμενου μήνα δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αργότερα. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί για την προετοιμασία ενός ειδικού νόμου για το JEK 2 και ότι η κρατική GEN Energija θα συνεχίσει να εργάζεται στην ανάπτυξη του έργου, του οποίου το κόστος εκτιμάται μεταξύ 9,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (10,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και 15,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Σλοβενία και η Κροατία συμφώνησαν το 2023 να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του εργοστασίου Κρσκο κατά 20 χρόνια, έως το 2043. Η θερμική ισχύς του Κρσκο είναι 1.994 MW με καθαρή ηλεκτρική παραγωγή 696 MW.
Διαβάστε ακόμη