Η εταιρεία Eni SpA θα επενδύσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσα σε πέντε χρόνια για την αναδιοργάνωση της παλαιωμένης χημικής της βιομηχανίας στην Ιταλία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η μεγάλη πετρελαϊκή και φυσικού αερίου εταιρεία στοχεύει να μειώσει σημαντικά την έκθεση της θυγατρικής της, Versalis, στον τομέα των βασικών χημικών, ο οποίος βρίσκεται σε «δομική και μη αναστρέψιμη παρακμή στην Ευρώπη», όπως ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της την Πέμπτη.

Οι δραστηριότητες στα εργοστάσια cracking της Versalis στην Πούλια και τη Σικελία, καθώς και στο εργοστάσιο πολυαιθυλενίου στη Σικελία, θα σταματήσουν σταδιακά, όπως επιβεβαίωσε η Eni. Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει προηγούμενη αναφορά του Bloomberg. Αυτή η κίνηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χημική βιομηχανία της Ευρώπης, που αντιμετωπίζει υψηλό κόστος ενέργειας και ανταγωνισμό από την Ασία. Η SABIC της Σαουδικής Αραβίας απέσυρε φέτος μια εγκατάσταση cracking νάφθας στην Ολλανδία, ενώ η Exxon Mobil Corp. κλείνει χημικές δραστηριότητες στη Γαλλία. Τον Μάιο, η LyondellBasell ανακοίνωσε την επανεξέταση ορισμένων ευρωπαϊκών περιουσιακών της στοιχείων.

Η αναδιοργάνωση της Versalis, θυγατρικής της Eni

Η Versalis, η οποία παρουσίασε κέρδη τελευταία φορά το 2017, κατέγραψε ζημία 220 εκατομμυρίων ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους. Η Eni έχει δηλώσει ότι η αναδιάρθρωση και η αναδιοργάνωση της επιχείρησης θα την επαναφέρουν στο σημείο ισορροπίας το επόμενο έτος, με κέρδη το 2026. Το σχέδιο μετασχηματισμού θα «υποστηρίξει μια θετική επίδραση στην απασχόληση» στο τέλος της διαδικασίας, ανέφερε η Eni. Η έκθεση στον τομέα των χημικών έχει οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες που ανέρχονται κοντά στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε όρους μετρητών τα τελευταία 15 χρόνια, εκ των οποίων 3 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε η Eni.

Η Eni σκοπεύει να επαναπροσδιορίσει τη Versalis εστιάζοντας σε ένα χαρτοφυλάκιο υψηλής αξίας downstream που θα περιλαμβάνει σύνθετα και εξειδικευμένα πολυμερή, βιοχημεία και προϊόντα από την κυκλική οικονομία. Αυτές οι κινήσεις θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 1 εκατομμύριο τόνους, που αντιστοιχεί σε περίπου 40% των συνολικών εκπομπών της Versalis στην Ιταλία, ανέφερε η εταιρεία. Η Eni θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου την Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη