Το Υπουργείο Κλίματος της Εσθονίας υπέβαλε ένα σχέδιο τροποποίησης του Νόμου για την Αγορά Ηλεκτρισμού προς έγκριση, με στόχο να καταστήσει πιο προβλέψιμο το κόστος σύνδεσης για τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας και τους μεγάλους καταναλωτές, καθώς και να απλοποιήσει τη διαδικασία σύνδεσης. «Στόχος της Εσθονίας είναι να παράγει όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ταχεία και σαφώς σχεδιασμένη ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας», δήλωσε η Υπουργός Κλίματος, Γιόκο Άλεντερ. «Με την προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου, οι παραγωγοί και οι καταναλωτές θα γνωρίζουν αμέσως τα κόστη που σχετίζονται με τη σύνδεση στο δίκτυο. Αυτό όχι μόνο επιταχύνει τη διαδικασία, αλλά μειώνει και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, η σύνδεση θα μπορούσε να κοστίσει σε έναν μεγάλο καταναλωτή έως και 14 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο».

Σύμφωνα με το Ceenergy News, η τροποποίηση επιτρέπει στον διαχειριστή του δικτύου να δημιουργήσει μια αντίστοιχη τιμολογιακή δομή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά την έγκριση από την Αρχή Ανταγωνισμού. Αυτή η τιμολογιακή δομή θα ισχύει για το υφιστάμενο κύριο δίκτυο. Οι τρέχουσες προβλέψεις εκτιμούν ότι το νέο τέλος σύνδεσης θα είναι 44.000 ευρώ ανά μεγαβατ-αμπέρ (ουσιαστικά, ανά μεγαβάτ). Μια εθνικά συνεπής προσέγγιση με βάση έναν τιμοκατάλογο θα διευκολύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμης ενέργειας σε βέλτιστες τοποθεσίες για την κατασκευή παραγωγικών μονάδων. Αυτή η αλλαγή υποστηρίζει επίσης την περιφερειακή ανάπτυξη και ωφελεί τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας αναμένεται να μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κύριο δίκτυο, θα συνεχίσει να ισχύει η υπάρχουσα τιμολογιακή πολιτική με βάση το κόστος σύνδεσης.

Ως αποτέλεσμα αυτής της νομοθετικής αλλαγής, οι συνδέσεις τόσο για μεγάλους καταναλωτές όσο και για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ενδέχεται να γίνουν σημαντικά πιο οικονομικές. Για παράδειγμα, η σύνδεση ενός σημείου κατανάλωσης 50 μεγαβάτ στο υποσταθμό Paljassaare στην κομητεία Harju θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο από τα τρέχοντα κόστη. Αντίστοιχα, η σύνδεση 50 MVA παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο υποσταθμό Aruküla στην ίδια περιοχή θα μπορούσε να είναι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ φθηνότερη. Οι ακριβείς αλλαγές θα ανακοινωθούν μόλις καθοριστεί η νέα τιμολογιακή δομή.

Εκτός από την αποσαφήνιση των τελών σύνδεσης, το σχέδιο τροποποίησης επεκτείνει και το μέγιστο μήκος των απευθείας γραμμών μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό επιτρέπει την απευθείας κατανάλωση από τον παραγωγό με μειωμένο κόστος σε σύγκριση με τα τέλη δικτύου. Επί του παρόντος, οι απευθείας γραμμές μπορούν να κατασκευαστούν μέχρι 6 χιλιόμετρα, ενώ μετά την τροποποίηση, το όριο αυτό θα αυξηθεί στα 15 χιλιόμετρα.

«Αυτή η αλλαγή δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τις βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας να επιτύχουν χαμηλότερες τελικές τιμές», πρόσθεσε η υπουργός. Το νομοσχέδιο δίνει επίσης τη δυνατότητα στον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς να αναπτύξει το δίκτυο προληπτικά σε περιοχές όπου αναμένεται μελλοντική παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας έτσι τη σύνδεση νέων παραγωγών και καταναλωτών. Η τιμολογιακή δομή αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές του 2026.

Διαβάστε ακόμη