Ο Γραμματέας του Υπουργείου Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας, Στέφαν Σρμπλιανόβιτς, τόνισε ότι η κορυφαία προτεραιότητα της χώρας του στον τομέα του πετρελαίου είναι η διασφάλιση σταθερής προμήθειας στην εγχώρια αγορά και η ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού. «Για να το επιτύχουμε αυτό, επικεντρωνόμαστε σε τρεις βασικούς τομείς: την αύξηση των υποχρεωτικών αποθεμάτων πετρελαίου και πετρελαιοειδών, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αργού πετρελαίου και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ενώ εκσυγχρονίζουμε τις υπάρχουσες,» δήλωσε στην έναρξη του 16ου Φόρουμ Πετρελαίου. «Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε τη σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας και την ανάγκη για σημαντικά ενεργειακά αποθέματα.» Σημείωσε ότι η Σερβία διατηρεί υποχρεωτικά αποθέματα που αντιστοιχούν σε 41,7 ημέρες μέσων ημερήσιων καθαρών εισαγωγών.
«Μέχρι το τέλος του έτους, θα θέσουμε σε λειτουργία έξι νέες δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο Σμεντέρεβο, προσθέτοντας 120.000 κυβικά μέτρα επιπλέον αποθηκευτικής χωρητικότητας. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα,» πρόσθεσε. Όπως αναφέρει το Ceenergy News, ο κ. Σρμπλιανόβιτς υπογράμμισε επίσης ότι η ενεργειακή κρίση και οι παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας έχουν αναδείξει την ανάγκη για διαφοροποίηση των διαδρομών και πηγών προμήθειας.
«Για τη διαφοροποίηση της προμήθειας πετρελαίου, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Σερβίας-Ουγγαρίας,» επεσήμανε. «Μέχρι το τέλος του 2026, σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε 114 χιλιόμετρα αγωγού, με επένδυση 150 εκατομμυρίων ευρώ και χωρητικότητα 5,5 εκατομμυρίων τόνων ανά έτος.» Σημείωσε επίσης ότι η θέση της Σερβίας σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν.
Νέοι προμηθευτές για τη Σερβία το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα
«Με την ολοκλήρωση του Βαλκανικού Αγωγού, εξασφαλίσαμε μια νέα διαδρομή για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, διασφάλισε την ασφάλεια εφοδιασμού στη Σερβία και ενίσχυσε το ρόλο της ως χώρα διέλευσης,» δήλωσε. «Επιπλέον, η διασύνδεση φυσικού αερίου Σερβίας-Βουλγαρίας, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους, μας επιτρέπει τώρα να προμηθευόμαστε αέριο από πολλαπλούς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν και του τερματικού σταθμού LNG στην Ελλάδα.»
Ο κ. Σρμπλιανόβιτς τόνισε ότι η επέκταση της υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Μπάνατσκι Ντβορ είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ενεργειακά έργα υποδομής της Σερβίας. «Αυτή η επέκταση θα ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή μας ασφάλεια αυξάνοντας τη χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου στη χώρα. Η κατασκευή αναμένεται να διαρκέσει περίπου ενάμιση χρόνο, με στόχο την έναρξη λειτουργίας της επεκταμένης εγκατάστασης έως το 2027,» κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη