Η Equinor ανακοίνωσε την Πέμπτη μια απότομη πτώση 13% στα κέρδη τρίτου τριμήνου, μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, επηρεασμένη από τις ασθενέστερες τιμές πετρελαίου και τη μειωμένη παραγωγή, και μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις ετήσιες δαπάνες κεφαλαίου και την ανάπτυξη παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία πριν από τους φόρους για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου υποχώρησε στα 6,89 δισεκατομμύρια δολάρια από 7,93 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, χαμηλότερη από την πρόβλεψη των 7,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έρευνα 25 αναλυτών που συνέταξε η Equinor.

Οι οργανικές δαπάνες κεφαλαίου για το 2024 αναμένονται τώρα μεταξύ 12 και 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένες από την προηγούμενη πρόβλεψη των 13 δισεκατομμυρίων.

Η εταιρεία σημείωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παραμείνει αμετάβλητη το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Equinor αναμένει πλέον ότι η ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας θα αυξηθεί κατά 50% το 2024, μειωμένη από την προηγούμενη πρόβλεψη του 70%, λόγω της πιο αργής από ό,τι αναμενόταν προόδου στο έργο αιολικής ενέργειας Dogger Bank A, στα ανοικτά των βρετανικών ακτών.

Στο τρίτο τρίμηνο, η Equinor παρήγαγε 1,98 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως (boed), σύμφωνα με τις προσδοκίες της έρευνας αναλυτών, μειωμένα από 2,01 εκατομμύρια boed πέρυσι.

Ωστόσο, η παραγωγή της Νορβηγίας αυξήθηκε κατά 2%, κυρίως λόγω της υψηλής παραγωγής φυσικού αερίου από το πεδίο Troll στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με την Equinor, προσθέτοντας ότι οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών κινδύνων και των διαταραχών στην προμήθεια.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς φυσικού αερίου για τον μήνα στο ολλανδικό TTF έφτασε κατά μέσο όρο τα 35,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στο τρίτο τρίμηνο, αυξημένη από 33,81 ευρώ/MWh την ίδια περίοδο του 2023.

Διαβάστε ακόμη