Η Eni πωλεί το 25% της συμμετοχής της στην εταιρεία βιοδιύλισης Enilive στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων KKR & Co. με έδρα τη Νέα Υόρκη έναντι 2,94 δισ. ευρώ (3,17 δισ. δολάρια), σύμφωνα με δημοσίευμα στη Wall Street Journal.

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμφωνία βελτιώνει την κεφαλαιακή διάρθρωση της Eni και μειώνει την καθαρή χρηματοοικονομική της θέση, ενώ διασφαλίζει ότι η εταιρεία διατηρεί τον έλεγχο της μονάδας. Αποτιμά την Enilive στα 11,75 δισ. ευρώ, που είναι ελαφρώς κάτω από το μέσο του εύρους αποτίμησης των 11,5 δισ. ευρώ-12,5 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Η πώληση του μεριδίου αποτελεί μέρος της λεγόμενης δορυφορικής στρατηγικής της Eni για την ανάπτυξη αναπτυξιακών επιχειρήσεων που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση, οι οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και να χρηματοδοτούν τη δική τους ανάπτυξη, εν μέρει μέσω χρηματοδότησης από τρίτους.

Η Eni και η KKR υπέγραψαν τον Ιούλιο αποκλειστικό σύμφωνο για τη διαπραγμάτευση της πώλησης. Η σημερινή επιβεβαίωση απομακρύνει τον κίνδυνο από τα σχέδια πώλησης της Eni και ενισχύει τη δορυφορική στρατηγική της φέρνοντας έναν εταίρο όπως η KKR, έγραψε σε σημείωμά της η αναλύτρια της RBC Capital Markets, Marina Calero.

Ένα άλλο παράδειγμα αυτής της στρατηγικής ήταν η πώληση από την Eni τον Μάρτιο ενός ποσοστού 9% της μονάδας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα Plenitude στον επενδυτή Energy Infrastructure Partners, ένα βήμα προς μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά.

Η συμφωνία με την KKR έρχεται καθώς οι επενδυτές και οι εταιρείες επανεκτιμούν τις επενδύσεις τους σε βιοκαύσιμα εν μέσω ψύξης των τιμών και αυξανόμενου ανταγωνισμού. Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν μακροπρόθεσμη αύξηση της ζήτησης βιοκαυσίμων, εν μέρει λόγω κανονιστικών εντολών.

Οι μεγάλες βρετανικές εταιρείες ενέργειας Shell και BP καθυστέρησαν και οι δύο τις επενδύσεις σε βιοκαύσιμα φέτος, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Οι μετοχές της ηγέτιδας στην αγορά βιοκαυσίμων Neste έχουν χάσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας τους φέτος, με τη φινλανδική εταιρεία να μειώνει τον Μάιο τις προβλέψεις της για το περιθώριο κέρδους από ανανεώσιμα καύσιμα.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες σε ορισμένες αγορές, υπάρχουν ευκαιρίες για τα βιοκαύσιμα να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα σε τομείς όπου η ηλεκτροκίνηση είτε αναδύεται είτε δεν είναι ακόμη εφικτή, ανέφεραν οι αναλυτές της UBS σε σημείωμά τους. Εκτιμούν ότι η ζήτηση για ανανεώσιμο ντίζελ και βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο θα υπερβεί πιθανότατα την προσφορά για μεγάλο μέρος του δεύτερου μισού αυτής της δεκαετίας.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Eni θα προβεί σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 500 εκατ. ευρώ.