Απόβλητα από την επεξεργασία νερού και τη γεωργία μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμο εγχώριο πόρο για την παραγωγή ενέργειας, αποτελώντας μια εναλλακτική λύση αντί του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Τσεχίας. Το βιοαέριο – και ιδιαίτερα το βιομεθάνιο, το οποίο έχει ιδιότητες παρόμοιες με το φυσικό αέριο – μπορεί να υποστηρίξει τη μετάβαση μακριά από τον άνθρακα και να αξιοποιήσει καλύτερα τους τοπικούς ενεργειακούς πόρους. Οι μονάδες βιοαερίου μπορούν να χρησιμοποιούν γεωργικά απόβλητα καθώς και λάσπη από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, επιτρέποντας την παραγωγή ενέργειας και τη χρήση των υπολειμμάτων ως λιπάσματα, και μπορούν να βοηθήσουν την Τσεχία να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια.

«Με σχεδόν 500 εκατομμύρια κορώνες [19,8 εκατομμύρια ευρώ] υποστήριξη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα κατασκευαστούν νέες μονάδες βιοαερίου και βιομεθανίου σε επτά τοποθεσίες στις περιοχές Ústecký, Olomouc, Νότια Βοημία και Liberec», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Petr Hladík. «Πέρα από την αξιοποίηση των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας, στοχεύουμε να μετατρέψουμε σταδιακά περίπου 600 μονάδες βιοαερίου σε παραγωγή βιομεθανίου, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για εισαγόμενο φυσικό αέριο. Τόσο το βιοαέριο όσο και το βιομεθάνιο είναι κλειδιά για τη μετάβαση μακριά από τον άνθρακα και επιτρέπουν την καλύτερη αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, αυξάνοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της Τσεχίας. Χάρη σε αυτές τις εγκαταστάσεις, τα απόβλητα μπορούν να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία για να δημιουργήσουν νέα ενέργεια από λάσπη λυμάτων ή οργανικά απόβλητα».

Νέα μονάδα βιοαερίου στην Τσεχία

Όπως αναφέρει το Ceenergy News, μια νέα μονάδα βιοαερίου θα κατασκευαστεί στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων Litovel στην Τσεχία, επιτρέποντας τη χρήση λυμάτων καθώς και άλλων βιοδιασπώμενων αποβλήτων, όπως αυτά από τοπικά εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων. Αυτή η νέα εγκατάσταση αναμένεται να επεξεργάζεται περίπου 7.000 τόνους αποβλήτων ετησίως, παράγοντας βιοαέριο με ενεργειακή αξία σχεδόν 5.000 μεγαβατώρων (MWh) ετησίως, αρκετό για να θερμάνει περισσότερα από 500 νοικοκυριά με λέβητες φυσικού αερίου.

Η ενέργεια που θα παραχθεί θα καλύψει τις ανάγκες της μονάδας επεξεργασίας και της γύρω περιοχής. Στο μέλλον, η περιοχή θα συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο θέρμανσης και το τοπικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόμοια, μια μονάδα βιοαερίου θα κατασκευαστεί από τον συνεταιρισμό AGRISPOL σε αχρησιμοποίητη γη κοντά στο χωριό Mořice, όπου θα επεξεργάζεται περίπου 29.000 τόνους βιοδιασπώμενων αποβλήτων. Μια μονάδα συμπαραγωγής θα παρέχει την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία της μονάδας βιοαερίου και τη θερμότητα για τη διατήρηση της θερμοκρασίας της δεξαμενής. Μετά την καθαρισμό, το υπόλοιπο βιοαέριο, αναβαθμισμένο στην ποιότητα φυσικού αερίου, θα τροφοδοτείται στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Άλλα έργα που λαμβάνουν υποστήριξη περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της μονάδας βιοαερίου Všebořice, την επέκταση των εγκαταστάσεων για την επεξεργασία βιοδιασπώμενων δημοτικών αποβλήτων στο Šumperk, τις αναβαθμίσεις στη μονάδα βιοαερίου Hroby, την κατασκευή ενεργειακού κέντρου για τον Φούρνο Srnín και την αύξηση της παραγωγής θερμότητας στη μονάδα βιοαερίου Jílové u Držkov.

Διαβάστε ακόμη