Η BHP δήλωσε σήμερα, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου ότι οι ισχυρισμοί ότι η επιδίωξη του κέρδους έναντι της ασφάλειας συνέβαλε στη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή της Βραζιλίας ήταν «υπερβολικοί και αδικαιολόγητοι», καθώς η μεταλλευτική εταιρεία άνοιξε την υπεράσπισή της σε μια αγωγή-μαμούθ στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Περισσότεροι από 600.000 Βραζιλιάνοι, 46 τοπικές κυβερνήσεις και περίπου 2.000 επιχειρήσεις μηνύουν την BHP για την κατάρρευση το 2015 του φράγματος Mariana στη νοτιοανατολική Βραζιλία, το οποίο ανήκε και λειτουργούσε η κοινοπραξία Samarco της BHP και της Vale.

Η κατάρρευση του φράγματος απελευθέρωσε ένα κύμα τοξικής λάσπης που σκότωσε 19 ανθρώπους, άφησε χιλιάδες άστεγους, πλημμύρισε δάση και μόλυνε το μήκος του ποταμού Doce.

Οι δικηγόροι των εναγόντων κατηγόρησαν την BHP ότι προσπαθεί «κυνικά και επίμονα» να αποφύγει την ευθύνη, καθώς άρχισε τη Δευτέρα η δίκη μιας αγωγής αξίας έως και 36 δισεκατομμυρίων λιρών (47 δισεκατομμυρίων δολαρίων), μιας από τις μεγαλύτερες στην αγγλική ιστορία της νομικής.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η BHP συνέβαλε στην κατάρρευση του φράγματος επιτρέποντας την ανύψωσή του στο πλαίσιο ενός έργου επέκτασης, παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο αστοχίας.

Η BHP, η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο βάσει της χρηματιστηριακής της αξίας, αμφισβητεί την ευθύνη και λέει ότι η αγωγή του Λονδίνου επικαλύπτει τις νομικές διαδικασίες και τα προγράμματα αποκατάστασης και επισκευής στη Βραζιλία και θα πρέπει να απορριφθεί.

Η μεταλλευτική εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν ήταν ιδιοκτήτρια ή διαχειρίστρια του φράγματος, το οποίο περιείχε απόβλητα εξόρυξης γνωστά ως απόβλητα, και ότι η Samarco λειτουργούσε ανεξάρτητα. Λέει επίσης ότι δεν γνώριζε ότι η σταθερότητα του φράγματος είχε τεθεί σε κίνδυνο πριν καταρρεύσει.

Ο δικηγόρος της BHP Shaheed Fatima δήλωσε στο δικαστήριο την Τετάρτη ότι η υπόθεση εναντίον της ήταν θεμελιωδώς εσφαλμένη.

Διαβάστε ακόμη