Το Υπουργείο Οικονομίας της Σλοβακίας και η Σλοβακική Υπηρεσία Καινοτομίας και Ενέργειας (SIEA) ξεκίνησαν μια νέα πρωτοβουλία με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων στην περιοχή Horná Nitra. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ceenergy News, περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης έχουν διατεθεί από τη Σλοβακία για αυτό το έργο, όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι, προσθέτοντας ότι αποσκοπεί να βοηθήσει τους δήμους να μεταβούν σε καθαρότερη ενέργεια και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Η Υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας, Denisa Saková, τόνισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, λέγοντας: «Βοηθάμε τους δήμους να μεταβούν σε καθαρότερη ενέργεια και ταυτόχρονα να μειώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης ή φωτισμού. Αυτή η πρόσκληση δεν αποτελεί μόνο οικονομική υποστήριξη, αλλά και ένα σαφές μήνυμα ότι το Υπουργείο Οικονομίας συμβάλλει ενεργά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ενεργειακής ανεξαρτησίας των δήμων και πόλεών μας».

Η πρόσκληση χρηματοδότησης, που ανακοινώθηκε στις 14 Οκτωβρίου, στοχεύει συγκεκριμένα σε διοικητικά κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές αίθουσες και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις στην περιοχή που μπορούν να επιτύχουν τουλάχιστον 30 τοις εκατό εξοικονόμηση στην πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας. Η πρωτοβουλία αναμένεται να μειώσει το ενεργειακό κόστος ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την άνεση των κατοίκων.

Η Σλοβακία στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης της ενέργειας

«Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να επιτύχουμε τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα, αλλά και να βελτιώσουμε τη διαχείριση της ενέργειας σε τοπικό επίπεδο», πρόσθεσε η κα Saková. «Για τους δήμους και τις πόλεις της περιοχής Horná Nitra, αυτό σημαίνει συγκεκριμένη βοήθεια και την ευκαιρία να βελτιώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες τους». Η πρόσκληση αποτελεί μέρος του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και μόνο έργα που περιλαμβάνονται στη Λίστα των Στρατηγικών Προθέσεων Έργων, η οποία έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Εταιρικής Σχέσης της Αυτοδιοικούμενης Περιφέρειας Trenčín, είναι επιλέξιμα για υποστήριξη.

Σε μια προσπάθεια μείωσης των διοικητικών βαρών, το Υπουργείο έχει απλοποιήσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και σε συνεχή βάση, με τον πρώτο γύρο αξιολόγησης να είναι προγραμματισμένος για τις 8 Νοεμβρίου 2024. Οι επόμενοι γύροι θα διεξάγονται εβδομαδιαίως, διευκολύνοντας περαιτέρω την πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια και εξασφαλίζοντας έγκαιρη υποστήριξη για τοπικά έργα. Αυτή η πρωτοβουλία θεωρείται ως ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια της Σλοβακίας να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση και να συμβάλει στους κλιματικούς στόχους της χώρας, προσφέροντας άμεσα οφέλη στην περιοχή Horná Nitra.

Διαβάστε ακόμη