Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Λετονία, Augstsprieguma tīkls (AST), υπέγραψε δύο συμφωνίες με την Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών και Συμβάσεων (CFLA) για τη χρηματοδότηση ύψους 73,24 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στο πλαίσιο του σχεδίου RePowerEU. Στο πλαίσιο της μεταμόρφωσης του ενεργειακού τομέα με την υποστήριξη της ΕΕ, η AST θα επενδύσει στην ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στον συγχρονισμό των Βαλτικών κρατών με την ηπειρωτική Ευρώπη.

«Με την αύξηση των τιμών του εξοπλισμού και των υλικών στον ενεργειακό τομέα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χρηματοδότηση του RePowerEU αποτελεί σημαντική υποστήριξη για την υλοποίηση των επενδυτικών έργων του δικτύου μεταφοράς της AST», τόνισε ο Arnis Daugulis, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AST. «Αυτά τα έργα θα συμβάλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Λετονίας, στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη βελτίωση της ασφάλειας του δικτύου μεταφοράς και της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Βαλτικής».

Η κατανομή της χρηματοδότησης στη Λετονία

Σύμφωνα με το Ceenergy News, τα 60,34 εκατομμύρια ευρώ από την κατανεμημένη χρηματοδότηση προορίζονται για επενδύσεις στον «Συγχρονισμό του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας», οι οποίες σχετίζονται με δραστηριότητες συγχρονισμού των Βαλτικών κρατών με την ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτές περιλαμβάνουν την παράδοση και εγκατάσταση ενός Συστήματος Αποθήκευσης Ενέργειας με Μπαταρίες (BESS) στον υποσταθμό Rēzekne, την ανάπτυξη λύσεων κυβερνοασφάλειας και τη δημιουργία μιας έννοιας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RES) για λειτουργία σε συγχρονισμό με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο αποσυγχρονισμός του ενεργειακού συστήματος των Βαλτικών κρατών από το ενιαίο ενεργειακό σύστημα της Ρωσίας και ο συγχρονισμός με την ηπειρωτική Ευρώπη έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2025. Αυτή τη στιγμή, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς των τριών Βαλτικών κρατών εργάζονται σε τελικά έργα για την εξασφάλιση μιας πιο ασφαλούς, σταθερής και αποτελεσματικής λειτουργίας του ενεργειακού συστήματος μετά τον συγχρονισμό.

Παράλληλα, χρηματοδότηση ύψους 12,9 εκατομμυρίων ευρώ έχει κατανεμηθεί για επενδύσεις στον «Εκσυγχρονισμό των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας», που περιλαμβάνουν καινοτόμα και βιώσιμα έργα, όπως την κατασκευή του ψηφιακού υποσταθμού Kuldīga και την ανακατασκευή του πράσινου υποσταθμού Carnikava για τη σύνδεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για διάφορες σημαντικές μελέτες που σχετίζονται με τους κλιματικούς στόχους και την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η μελέτη των τάσεων αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Λετονία, η μελέτη καινοτόμων λύσεων για τις συνδέσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Λετονίας και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο ενίσχυσης του δικτύου μεταφοράς στην Κουρζέμη, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας γραμμής μεταφοράς 330 κιλοβόλτ (kV) μεταξύ Βέντσπιλς, Μπροτσένι και Τελσί/Βαρντούβα στη Λιθουανία.

Διαβάστε ακόμη