Άλμα 50% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου, κατέγραψε η ισπανική Iberdrola, αντανακλώντας τις ισχυρές επιδόσεις στην παραγωγή ενέργειας και τη λιανική πώληση, και αύξησε τις ετήσιες προβλέψεις για το σύνολο του έτους.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 5,47 δισ. ευρώ (+50%) και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 23% σε 13,27 δισ. ευρώ. Οι συνολικές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 69% σε πάνω από 13,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων.

Η εταιρεία πραγματοποιεί επενδύσεις ρεκόρ ύψους 12,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στροφής της εταιρείας, αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα υιοθετεί μια πιο επιλεκτική προσέγγιση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με προτίμηση στα υπεράκτια αιολικά έργα – που έχει ωθήσει την κεφαλαιοποίησή της σε επίπεδα ρεκόρ.

Η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας επωφελήθηκε από την υψηλότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – με την υδροηλεκτρική παραγωγή να είναι ιδιαίτερα ισχυρή – καθώς και από τη μείωση του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ανέβηκαν επίσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, ενώ η επέκταση των δραστηριοτήτων της Iberdrola στο ρυθμιζόμενο δίκτυο υπόσχεται σταθερές αποδόσεις.

Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (63.300 GWh κατά τους πρώτους εννέα μήνες, +7%) χάρη στις νέες επενδύσεις.

Η Iberdrola αυξάνει τις ετήσιες προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη

Η Iberdrola αύξησε το ενδιάμεσο μέρισμα κατά 14% και δήλωσε ότι αναμένει παρόμοια αύξηση στα καθαρά κέρδη για το σύνολο του έτους.

Τα EBITDA στο ισπανικό τμήμα παραγωγής και λιανικής της εταιρείας κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση. Αυτό ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τα χαμηλότερα αποτελέσματα από την επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου μια βλάβη καλωδίου σε αιολικό πάρκο στα ανοικτά της Ανατολικής Αγγλίας επιβάρυνε τα κέρδη. Τα EBITDA των δικτύων του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθαν σε 1,08 δισ. ευρώ.

Η Iberdrola συμφώνησε τον Αύγουστο να αγοράσει πλειοψηφικό μερίδιο στον βρετανικό διαχειριστή δικτύου Electricity North-West – καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο τη μεγαλύτερη αγορά της βάσει ρυθμιζόμενων περιουσιακών στοιχείων. Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας εξηλεκτρισμού της Ευρώπης, συνδέοντας σημεία φόρτισης αυτοκινήτων, οικιακές αντλίες θερμότητας και μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αυτό το μήνα σχέδια για διπλασιασμό των επενδύσεων στη χώρα μέχρι το 2028, επικαλούμενη τις «σημαντικές προοπτικές αύξησης της ζήτησης ενέργειας» και τις πολιτικές για καθαρή μηδενική ενέργεια.

Οι μετοχές της έχουν αυξηθεί κατά 17% φέτος και διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλό ρεκόρ.

Διαβάστε ακόμη